Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Leteći taksi NLO dizajna
Članak
Objavljeno: 23.11.2021. 15:56

Zeva 

VIDEO: Leteći taksi NLO dizajna

Tvrtka Zeva na tržište želi dovesti osobnu dron letjelicu dizajna letećeg tanjura.

VIDEO: Leteći taksi NLO dizajna

U posljednje vrijeme imali smo priliku vidjeti brojne projekte letećih taksija, eVTOL multikopter letjelica koje bi nas jednog dana trebale riješiti gužvi na prometnicama jer ćemo se voziti iznad njih.

No dizajn koji je razvila tvrtka Zeva u potpunosti je drugačiji od svih drugih projekata, jer se doslovce radi o velikom tanjuru od ugljičnih vlakana promjera 2,4 m i težine od 317 kg, u čijoj se sredini nalazi šupljina za smještaj putnika/pilota.

Zeva evtol 2

S prednje i zadnje strane nalaze se po dva pogonska rotorska sustava, dok motore pogoni baterije kapaciteta od 20 kWh.

Ulazak u letjelicu podsjeća na ulazak u neku vrstu sendviča, što znači da se prsima naslonite na unutrašnjost i potom zatvorite poklopac iza sebe. Potom ćete uzletjeti vertikalno, a nakon 20 sekundi će se pogonski sustav transformirati za horizontalni let u kojem će čitavo tijelo letjelice postati krilo koje stvara potisak za letenje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Letjelicom će se opcijski moći upravljati manualno, što znači da će pilot na raspolaganju imati standardne kontrole koje će biti povezane sa senzorima i kamerama naokolo, čime će vam upravljanje biti optimizirano i "potpomognuto" AI-jem, no cilj je da u budućnosti letjelica postane potpuno autonomna, što znači da ćete samo zadati destinaciju na koju želite stići, a eVTOL će vas sam dovesti do tamo.

Zeva evtol

Zeva vjeruje da će njegova letjelica osim u svrhe osobnog "taksi" prijevoza biti zanimljiva i vojsci zbog malog profila i jednostavnog sustava upravljanja, dok bi cijena na tržištu trebala iznositi 250.000 dolara po jedinici, što sigurno nije bagatela.

Zeva evtol vojska

Nekako nemamo osjećaj da bi ovo čudo doista moglo stići u javnu uporabu, no bilo bi ga fora vidjeti u akciji. Biste li se vi vozili u električnom NLO-u?

Vezani sadržaji
Ključne riječi NLO leteći taksi eVTOL Zeva
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->