Nalazite se
  • Pop Tech
  • Električno vodljivi beton protiv zaleđivanja
Članak
Objavljeno: 25.01.2016. 14:39

UNL 

Električno vodljivi beton protiv zaleđivanja

Osim što više nikad nećete morati čistiti snijeg ispred svoje kuće, ovaj će vas beton čuvati i od elektromagnetskih valova.

Električno vodljivi beton protiv zaleđivanja

Ploča vodljivog betona ispred Peter Kiewit instituta demonstrirala je sposobnost odleđivanja tijekom zimske oluje u prosincu prošle godine. Photo Credit: Chris Tuan i Lim Nguyen.

Bez obzira na globalno zatopljenje i klimatske promjene, svake zime nam dođe barem kratko razdoblje tijekom kojeg nam snijeg i led zakompliciraju život, pa smo prisiljeni čistiti prilaze svojoj kući, dvorišta i nogostupe, dok zimske službe muku muče s čišćenjem prometnica s ciljem omogućivanja koliko toliko normalnog odvijanja prometa. Ovih dana kada su olujne snježne mećave paralizirale dobar dio SAD-a, najviše se može vidjeti koliko taj problem može biti velik čak i u najbogatijim zemljama svijeta.

Znanstvenik i profesor Sveučilišta Nebraska iz Lincolna (UNL) Chris Tuan, smatra kako ima idealno rješenje protiv snijegom zametenih i zaleđenih površina, pa je demonstrirao svoj električno vodljivi beton koji stvara dovoljno struje da otapa snijeg i led, dok je istovremeno potpuno siguran i bezopasan kada ga dodirujete.

Tuan kaže da je to postigao malom promjenom recepta za izradu cementa, u kojem je 20% vapnenca i pijeska za izradu betona zamijenio sitnim česticama minerala pod nazivom magnetit.

Beton izrađen na taj način dobiva svojstvo električne vodljivosti, što je dovoljno da topi led i snijeg tijekom najvećih oluja, pa je Tuanov tim svoj izum ponudio Američkoj saveznoj upravi za civilno letenje (FAA), koja će ga započeti testirati u ožujku ove godine, a ukoliko bude zadovoljna, spremna je betonirati jednu čitavu veću zračnu luku u SAD-u.

Što se tiče troškova energije kojom se napajaju betonske strukture UNL-a, Tuan kaže da je njegov sustav višekratno jeftiniji od klasičnih metoda kojima se prometnice i mostovi u SAD-u odleđuju pomoću kemijskih sredstava.

Također navodi da se ovaj beton pokazao i kao dobra zaštita protiv elektromagnetskih valova, što znači da bi zidovi kuća napravljeni od njega mogli postati neprobojni za hakere koji vam žele narušiti privatnost i krasti podatke. 

Izvor: UNL

Vezani sadržaji
Ključne riječi beton UNL cement magnetit Chris Tuan
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam