Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Autonomno slijetanje drona na pokretni auto
Članak
Objavljeno: 21.01.2016. 16:05

DLR 

VIDEO: Autonomno slijetanje drona na pokretni auto

Njemački aeronautički centar demonstrirao tehnologiju za autonomno slijetanje dronova na automobil pri brzini od 75 km/h.

VIDEO: Autonomno slijetanje drona na pokretni auto

Znanstvenici njemačkog Instituta za robotiku i mehatroniku aeronautičkog centra DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), kombinirali su tehnologije bespilotnih letjelica i robotike, kako bi omogućili autonomno slijetanje "Starrflüglers" drona s krilima na pokretni automobil.

Pokušaj slijetanja je izveden na pisti grada Mindelheim-Mattsies, pri čemu je 20 kilograma težak dron bez ikakvih problema mekano sletio na krov automobila pri brzini od 75 km/h, odnosno u posebno razapetu mrežu.

Na automobil su bili postavljeni posebni optički markeri, koje je dron pratio, odnosno koristio za navigaciju pri slijetanju pomoću svojeg Multi-Marker Tracking sustava, koji proračunava lokacijske podatke i predviđa relativnu poziciju automobila s velikom preciznošću, nakon čega je dronov računalni upravljački sustav izveo slijetanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Tijekom testa u automobilu se nalazio vozač koji je upravljao vozilom, te se tijekom vožnje morao držati unutar određenih parametara brzine i smjera kretanja, koji su mu se grafički prikazivali na zaslonu, no znanstvenici kažu da bi uskoro mogli testirati i autonomno slijetanje drona na potpuno autonomni automobil.

DLR kaže da je sustav precizan unutar 50 cm, zbog čega je vrlo učinkovit za primjenu u slijetanju na manje terene.

Ova tehnologija se razvija za solarne dronove koji će uživo prenonositi ažurirane informacije tijekom katastrofa, zamjenjivati telekomunikacijske mreže, te prikupljati podatke o klimatskim promjenama.  

Izvor: DLR

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->