Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Samopunjivi elektronski upaljač Tesla
Članak
Objavljeno: 23.01.2016. 12:44

Tesla 

VIDEO: Samopunjivi elektronski upaljač Tesla

Ovaj upaljač stvara stabilni električni luk nakon što ga samo nakratko protresete.

VIDEO: Samopunjivi elektronski upaljač Tesla

Kada je genijalni Nikola Tesla u svojem laboratoriju plašio posjetitelje svojim transformatorom (Tesla coil), vjerojatno mu nije palo na pamet da bi tu tehnologiju jednog dana mogao koristiti u upaljaču za cigarete, a još manje da bi upaljači mogli nositi njegovo ime.

No elektroničar Mark Pauling iz New Yorka, odlučio je na Kickstarter postaviti projekt s ciljem financiranja Tesla upaljača, koji kombinira elektromagnetsku indukciju i električni luk nalik na Teslin transformator, pa ga je zato i nazvao imenom našeg slavnog izumitelja.

Ukratko rečeno, upaljač funkcionira tako da ga samo nakratko protresete, nakon čega će vam omogućiti da pritiskom gumba aktivirate stvaranje električnog luka koji će biti stabilan u trajanju od 3 sekunde, što će vam biti dovoljno da zapalite cigaretu, roštilj, suho lišće ili kuću (nedaj bože).

Drugim riječima upaljač nema nikakvo gorivo tipa plina ili benzina, te ga nije potrebno puniti na struju, jer dovoljno struje stvara vrlo kratkom trešnjom, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Stoga možemo reći da je Tesla upaljač u potpunosti samoodrživ, a prednost mu je i ta što na njega ne utječe temperatura prostora u kojem ga koristite, pa će paliti i na sjevernom polu ako treba.

Pauling je za projekt na Kickstarteru tražio samo 5.000 dolara, no bez problema je skupio gotovo 100.000 dolara, pa će se Tesla upaljač početi isporučivati u travnju ove godine po cijeni od 25 dolara (176 kn). 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->