Nalazite se
  • Pop Tech
  • DARPA razvija šljem koji čita misli vojnika
Članak
Objavljeno: 09.06.2019. 11:17

MOANA 

DARPA razvija šljem koji čita misli vojnika

Neuralno sučelje šljema omogućit će vojnicima upravljanje dronovima i robotima te čak vratiti vid slijepima.

DARPA razvija šljem koji čita misli vojnika

Američka vojna znanstvena agencija DARPA inicijalno će financirati s 18 milijuna dolara pokretanje projekta pod nazivom MOANA (Magnetic, Optical and Acoustic Neural Access), koji se odnosi na razvoj neuralnog nekirurškog sučelja koje doslovce omogućuje čitanje misli.

Ta bi se tehnologija jednog dana mogla koristiti u šljemovima vojnika koji će mislima upravljati dronovima i robotima, ali i za prijenos vida iz jedne osobe ka drugoj, što bi moglo vratiti vid slijepim osobama te za misaonu komunikaciju između vojnika, odsnosno neku vrstu telepatije.

Neuralno sučelje će koristiti svjetlosna i magnatska polja za interakciju sa specijalno reprogramiranim neuronima u mozgu nositelja. To znači da će se korisniku prvo dati genska terapija koja će određenim regijama mozga omogućiti apsorbiranje svjetla pri "ispaljivanju", što će šljemu pružiti mogućnost detektiranja aktivnih regija korištenjem crvenog i infracrvenog svjetla koje prolazi kroz lubanju.

Pored toga primjenjivat će se i druga genska terapija koja će biti namijenjena drugim neuronima kako bi se mogli ispaljivati daljinskim korištenjem magneta.

Ovaj projekt je dio DARPA-inog N3 programa (Next-Generation Nonsurgical Neurotechnology), koji financira i pet drugih sličnih projekata s ciljem razvoja dvosmjernih sučelja koja mogu izvoditi primopredaju podataka između ljudskog mozga i strojeva.

U priopćenju DARPA navodi da bi korištenje ove tehnologije moglo uključivati i upravljanje aktivnim obrambenim sustavom flota bespilotnih letjelica te povezivanje mozga s računalom za izvođenje kompleksnih "multitasking" misija.

DARPA već duže godina razvija čovjek-mašina sučelja koja uključuju moždane implantate, no nakon brojnih istraživanja donijela je odluku da se zbog rizika kirurških postupaka ta tehnologija mora temeljiti na neinvazivnim metodama koje današnja tehnologija već omogućuje.

Kada će američki vojnici na bojišnicama upravljati mislima ratnim strojevima teško je reći, ali DARPA uvijek misli ozbiljno.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->