Nalazite se
  • Pop Tech
  • DARPA radi špijunske balone kao alternativu satelitima
Članak
Objavljeno: 18.11.2018. 14:50

ALTA 

DARPA radi špijunske balone kao alternativu satelitima

Stratosferski baloni na sunčevu energiju ostaju uvijek na jednom mjestu.

DARPA radi špijunske balone kao alternativu satelitima

Američka vojska započela je testirati stratosferske špijunske balone koji "jašu" na vjetru i nikada se ne trebaju spuštati na tlo. Ideja je slična onoj koju je razvijao Google u projektu Loon za dovođenje interneta u zabačene krajeve svijeta, no baloni koje razvija američka vojna znanstvena agencija DARPA u projektu ALTA (Adaptable Lighter-Than-Air) balona služit će za praćenje uragana, osiguravanje komunikacije na područjima pogođenim prirodnim katastrofama te dakako za nadzor granica na kopnu i moru te špijuniranje, odnosno koristiti će se u svim onim zadaćama za koje se danas koriste vojni sateliti.

Kako bi balon u stratosferi uvijek ostao na jednom mjestu, potrebno je znati na kojoj visini vjetar puše u kojem smjeru pa prema tome podešavati njegovu visinu, a to je u stanju učiniti novi senzor Strat-OAWL tvrtke Ball Aerospace koji može ustanoviti brzine i smjerove puhanja vjetra na velikim udaljenostima (do 14 km) s točnošću većom jednog metra u sekundi.

DARPA smatra kako će zahvaljujući ovom senzoru i algoritmima strojnog učenja njezini baloni na sunčevu energiju moći neograničeno lebdjeti na istoj poziciji. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARPA sateliti nadzor baloni ALTA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam