Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI voditelj vijesti na kineskoj televiziji
Članak
Objavljeno: 12.11.2018. 10:46

Xinhua News 

VIDEO: AI voditelj vijesti na kineskoj televiziji

Kineska novinska agencija zaposlila virtualnog komentatora koji čita vijesti prirodnim jezikom.

VIDEO: AI voditelj vijesti na kineskoj televiziji

Kineska državna novinska agencija Xinhua News zaključila je da bi najbolji voditelj vijesti na engleskom jeziku bio virtualni komentator.

Oni su stoga odlučili napraviti AI voditelja prema svojem stvarnom novinaru Zhang Zhaou, koji mu je posudio izgled i glas, što možete vidjeti u ovom videu.

Iako detaljni tehnički podaci o samom AI-u nisu objavljeni, poznato je da je u razvoju sustava sudjelovao kineski engine za pretraživanje Sogou, a najveći izazov je bio omogućiti da AI napisani tekst izgovara čim prirodnije i da se glas slaže s mimikom njegovog virtualnog lica, što im je dobrim dijelom uspjelo, mada još uvijek djeluje malo previše robotski, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Glavni razlog zbog kojeg je agencija Xinhua razvila ovog voditelja je dakako ušteda, pa kažu da takvi komentatori mogu raditi 24 sata na dan, prije svega na webu i na kanalima društvenih mreža, čime se smanjuju troškovi produkcije.

Također dodaju da su ovakvi sustavi posebno korisni kada se pojave neke izvanredne vijesti (breaking news), pa se u bilo koje doba dana i noći mogu emitirati izvanredne vijesti koje će prve donijeti reportažu o nekom takvom događaju.

Nama osobno se ovaj voditelj čini pomalo dosadan već nakon nekoliko minuta gledanja, no s druge strane moramo priznati da postoje i živi koji nam podjednako idu na živce, a kod AI-a barem ima mjesta za napredak.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AI vijesti Xinhua News spiker voditelj
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam