Nalazite se
  • Pop Tech
  • Baterija za auto se napuni za 5 minuta
Članak
Objavljeno: 08.03.2021. 13:01

StoreDot 

Baterija za auto se napuni za 5 minuta

Izraelski startup uz investicije Daimlera, British Petroleuma, Samsunga i TDK razvio revolucionarne baterije.

Baterija za auto se napuni za 5 minuta

Tehnologija punjivih baterija u posljednjih se godina znatno poboljšala i brzo punjenje nam danas omogućuje da svoje mobitele i druge gadgete punimo u minutima umjesto u satima.

S druge strane, kada se govori o baterijama velikih kapaciteta poput onih u električnim automobilima, njihovo punjenje još uvijek traje poprilično dugo, no izraelski startup StoreDot je razvio tehnologiju koja će eliminirati jedan od najvećih strahova koje imaju svi koji razmišljaju o kupnji e-auta.

Inženjeri StoreDota razvili su prvu generaciju litij-ionske baterije za e-automobil koja je po brzini punjenja usporediva s punjenjem benzina na benzinskoj pumpi.

Kako bi bilo jasno da ovo nije neki projekt u oblacima, najbolje svjedoči podatak da je u izraelsku inovaciju svoj novac uložilo nekoliko visokoprofilnih svjetskih tvrtki koje uključuju Daimler, British Petroleum, Samsung i TDK.

Prije ulaska u autoindustriju, StoreDot je na svojoj tehnologiji radio za potrebe telefona, dronova i skutera, a sada se uhvatio ozbiljnog posla na razvoju baterija za električne automobile, pri čemu je koristio standardne litij-ionske baterije u kojima je neke materijale zamijenio novima, kako bi omogućili punjenje za 5 minuta. Točnije rečeno, inženjeri su grafit u originalnoj negativnoj anodi zamijenili silicijem, i proizvode ih u količinama od 100 komada tjedno te šalju uzorke tvrtkama kako bi isprobale mogu li ih koristiti u svojim proizvodima, a već rade na drugoj generaciji, koja bi trebala znatno sniziti cijene proizvodnje. 

Mada se tehnologija pokazala vrlo uspješnom, izraelski startup upozorava da će do dolaska njegovih baterija na tržište još proteći neko vrijeme, jer im je sada glavna preokupacija dizajnirati tvorničke linije i pogone, koji će moći proizvoditi baterije u velikim količinama, a trebat će vremena i za prihvaćanje nove tehnologije od strane vlasnika postaja za punjenje, što uključuje nadogradnju čija će cijena iznositi između 1,500 i 10.000 američkih dolara, ovisno o kapacitetu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->