Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.02.2020. 13:18

Smithsonian 

VIDEO: Smithsonian nudi 3 milijuna slika javnosti

Sve slike se mogu slobodno koristiti pod Creative Commons Zero (CC0) licencom.

VIDEO: Smithsonian nudi 3 milijuna slika javnosti

Najpoznatiji svjetski muzej i institut Smithsonian odlučio je javnosti ponuditi 2,8 milijuna dvodimenzionalnih, trodimenzionalnih i slika visoke rezolucije u kolekcijama unutar svoje Open Access platforme. Materijali dolaze iz svih 19 Smithsonian muzeja, 9 istraživačkih centara, knjižnica, arhiva i nacionalnog zoološkog vrta te su dostup na besplatno preuzimanje i korištenje pod Creative Commons Zero (CC0) licencom, što znači da ih slobodno možete koristiti i objavljivati bez brige oko copyrighta.  

U toj ogromnoj kolekciji pronaći ćete fotografije najvrjednijih izložaka, 3D modele, svemirske slike, umjetnička djela i znanstvene fotografije nastale kroz dva stoljeća prikupljanja podataka. Čak što više, do kraja 2020. godine bit će dodano još 200.000 slika, čime će ukupna brojka iznositi 3 milijuna, a nakon toga će se i dalje povećavati kako će ih djelatnici Smithsonian digitalizirati, kao što objašnjavaju u ovom videu

Između ostaloga, tu ćete naći 3D model space shuttlea Discovery, aviona Amelie Earhart i rijetke fotografije povezane sa svemirskim istraživanjima poput spektakularnih snimki osvajanja Mjeseca i Marsa te astronomskih fotografija visoke razlučivosti.

Mada će vam mnogi reći da je Smithsonian nešto što bismo svi trebali posjetiti barem jednom u životu, oni koji si to ne mogu priuštiti sada će barem dobiti priliku razgledati izloške virtualno.

Pretraživati, pregledavati i preuzimati slike možete putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->