Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2020. 12:29

SAD 

Google tužen zbog prikupljanja podataka učenika

Državni odvjetnik Novog Meksika tuži Google za ilegalno prikupljanje podataka školske djece.

Google tužen zbog prikupljanja podataka učenika

Google će se uskoro naći ponovno u jednom sudskom procesu u SAD-u, ovoga puta zbog ilegalnog prikupljanja podataka školske djece.

Prema tužbi koju je podnio državni odvjetnik Novog Meksika Hector Balderas, Google nije dobio suglasnost roditelja djece mlađe od 13 godina za prikupljanje njihovih podataka u komercijalne svrhe, čime je kršio američki Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu.

Tehnološki div je navodno prikupljao podatke o web lokacijama koje su posjećivali učenici, lozinke, gledane videozapise, popise kontakata i druge informacije, no Googleov glasnogovornik Jose Castaned odbacuje tužbu s tvrdnjom da se radi o "faktualno pogrešnoj" interpretaciji, jer program omogućuje školama opravljanje pristupom računima i traži od njih da zatraže od roditelja učenika suglasnost. 

"Sigurnost učenika mora biti prioritet broj jedan svakoj tvrtki koja pruža usluge našoj djeci, posebice u školama", navodi državni odvjetnik Balderas. "Praćenje podataka učenika bez suglasnosti roditelja nije samo zabranjeno, već i opasno. Google mora objasniti roditeljima da će njihova djeca biti uhođena pod krinkom obrazovanja". 

U tužbi se navodi da više od 80 milijuna učenika u SAD-u koristi Googleove edukacijske platforme i alate.

Prošle je godine Google s Federalnom trgovinskom komisijom postigao nagodbu u iznosu od 170 milijuna dolara zbog optužbi da je na YouTubeu ilegalno prikupljao osobne podatke djece. Hoće li i ovaj najnoviji slučaj biti riješen nagodbom zasad još nije poznato.

Izvor: AP NewsVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->