Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.05.2011. 21:34

Bloger 

U zatvoru zbog vrijeđanja kraljevske obitelji

Nakon što je objavio članke u kojima kritizira tajlandsku kraljevsku obitelj, Amerikanac podrijetlom iz te azijske zemlje našao se iza rešetaka.

U zatvoru zbog vrijeđanja kraljevske obitelji

Lerpong Wichaikhammat (54) na svom je blogu objavio prijevode članaka u kojima se, po procjeni vlasti, vrijeđa monarhija. Bloger je priveden na sjeveroistoku Tajlanda i zbog toga što je postavio link na zabranjenu knjigu.

Sproveden je u zatvor u glavnom gradu Bangkoku, gdje mu je uskraćena mogućnost puštanja na slobodu do suđenja uz jamčevinu.

 Skupine za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da vlasti zakonima suzbijaju slobodu govora 

Wichaikhammat je napustio Tajland kad je imao 35 godina, a vratio se prije dvije godine zbog liječenja. U SAD je ponovno trebao otići u prosincu, no to je sada pod velikim upitnikom.

Institucija monarhije vrlo je osjetljiva tema u politički podijeljenom Tajlandu, a napetosti su još veće zbog izbora početkom srpnja. Skupine za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da vlasti koriste zakone kako bi suzbile slobodu govora.

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej ima najduži vladarski staž na svijetu, a u bolnici se nalazi već gotovo dvije godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->