Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.04.2015. 11:04

Random Darknet Shopper 

Robot koji je kupovao drogu pušten iz pritvora

Nakon što je proveo šest mjeseci u švicarskom zatvoru za robote, RDS robot opet smije kupovati robu iz najmračnijih kutaka interneta.

Robot koji je kupovao drogu pušten iz pritvora

Švicarski internetski robot za šoping pod nazivom Random Darknet Shopper ili RDS, u početku je bio zamišljen kao umjetnička instalacija. Taj je softverski robot imao mogućnost surfanja Darknetom, odnosno privatnom mrežom u kojoj se konekcije omogućuju samo između pouzdanih (trusted) peerova (F2F), korištenjem nestandardnih protokola i portova.

Pored toga RDS je imao potpunu slobodu nasumičnog autonomnog kupovanja robe za Bitcoine koja se nudi na toj "crnoj strani interneta", koja je dobrim dijelom ilegalna. Dok je tri mjeseca bio izložen u Kunst Halle St Gallen umjetničkoj galeriji u St. Gallenu u Švicarsoj, robot je između ostaloga kupio i 10 tableta ectasya, što je natjeralo policijske organe na akciju,

Oni su stoga zaplijenili računalo s RDS-om iz izložbenog prostora, te su ga strpali u "pritvor", a njegovim kreatorima iz art grupe Mediengruppe Bitnik su uputili kaznenu prijavu. Nakon istražnog postupka, švicarski sud je presudio u korist Bitnika i RDS-a. U svojoj izjavi povodom puštanja robota iz pritvora, članovi grupe su rekli da je sud shvatio da je cilj ovog projekta razviti debatu o kupnji ilegalne robe putem interneta, a extasy je bio samo jedan od izložaka kupljene robe koji je dao dodatnu težinu čitavoj umjetničko-sociološkoj instalaciji, mada je postojao određeni mali rizik da tablete dođu u ruke "treće strane".  

Izvor: Bitnik.org

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot RDS Darknet extasy Bitnik
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->