Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.04.2015. 15:49

Monopolizam 

Europska komisija službeno optužila Google

EK tvrdi da je Google zloupotrijebio vladajući položaj na tržištima za opće usluge pretraživanja interneta u europskom gospodarskom prostoru.

Europska komisija službeno optužila Google

Već je duže vremena poznato da Europska komisija istražuje Google, a danas mu je uputila i službenu obavijest o pokretanju istražnog postupka u vezi njegovog poslovanja koje se odražava na prostore i građane EU.

EK tvrdi da je Google zloupotrijebio vladajući položaj na tržištima za opće usluge pretraživanja interneta u europskom gospodarskom prostoru (EGP) jer je na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavljao u povoljniji položaj vlastiti proizvod za uspoređivanje cijena.

Komisija je službeno pokrenula i zaseban protumonopolski istražni postupak u vezi s Googleovim postupanjem u pogledu Android OS-a. Istražni postupak bit će usredotočen na pitanje je li Google sklapao sporazume protivne pravilima tržišnog natjecanja, te je li zloupotrijebio mogući vladajući položaj u području operacijskih sustava, aplikacija i usluga za pametne mobilne uređaje.

"Komisija primjenjuje protumonopolska pravila EU-a kako bi osigurala da poduzetnici koji posluju u Europi, neovisno o mjestu njihova poslovnog nastana, potrošačima u Europi na umjetan način ne uskraćuju najširi mogući izbor i ne potiskuju inovacije", izjavila je povjerenica zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

"U slučaju Googlea zabrinjava nas mogućnost da je taj poduzetnik davao nepravednu prednost vlastitoj usluzi uspoređivanja cijena, kršeći tako protumonopolska pravila EU-a. Google sada ima priliku uvjeriti Komisiju u suprotno. Međutim, ako se istražnim postupkom potvrde naše sumnje, Google će se morati suočiti s pravnim posljedicama i promijeniti način poslovanja u Europi. Pokrenuli smo i službeni protumonopolski istražni postupak u vezi s Googleovim postupanjem u pogledu operacijskih sustava, aplikacija i usluga za mobilne uređaje. Pametni telefoni, tabletna računala i slični uređaji imaju sve važniju ulogu u svakodnevnom životu mnogih građana. Stoga želimo zajamčiti slobodan razvoj tržištâ u tom području te bilo kojem poduzetniku onemogućiti nametanje ograničenja protivnih pravilima tržišnog natjecanja.”

Komisija također nastavlja već pokrenut službeni istražni postupak u skladu s protumonopolskim pravilima EU-a koji se odnosi na druge aspekte Googleova postupanja u EGP-u, uključujući stavljanje još nekih specijaliziranih usluga pretraživanja u povoljniji položaj na Googleovim stranicama s općim rezultatima pretraživanja te problem kopiranja konkurentskih web-sadržaja (tzv. scraping), isključivog prava oglašavanja i neopravdanih ograničenja za oglašivače. 

Čitavo medijsko priopćenje EK na hrvatskom jeziku možete naći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->