Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.05.2011. 10:58

Libija 

Prioritet NATO-a je likvidacija Gadafija?

Pokazuju li nove akcije NATO-a kako je mandat UN prekoračen?

Prioritet NATO-a je likvidacija Gadafija?

Nakon jučerašnjeg žestokog bombardiranja na stambenu četvrt Tripolija u kojoj se nalazi rezidencija libijskog vođe, mnogi zapadni diplomatski krugovi tvrde kako je mandat snaga UN prekoračen, jer se više ne pazi toliko da se uništi topništvo i zaštite civili, već je glavni cilj postala likvidacija Gadafija.

Akcija je bila vrlo žestoka, za samo tri sata je bilo osam zračnih napada u kojima su gađane najmanje 4 lokacije. Jedna raketa pogodila je zgradu u kojoj se navodno nalazi vojna obavještajna služba, druga je srušila telekomunikacijski toranj i oštetila obližnju bolnicu, a u trećem je gađana državna novinska agencija, pri čemu je pogođena i zgrada izgrađena u kolonijalnom stilu, koja predstavlja povijesni spomenik.

Prema izjavama libijskih dužnosnika, u napadu je ranjeno i četvero djece, od koje dvoje teško i za njihov se život bore libijski liječnici.

Prema izjavama nekih stanovnika Tripolija, gađan je i kompleks u kojem stanuje Gadafi sa svojom obitelji, no službenih izjava o žrtvama i šteti još nema.

 u napadu je ranjeno četvero djece, od kojih dvoje teško 

Zbog izuzetno teške humanitarne situacije, Valerie Amos, zamjenica generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja, apelirala je da se obustavi vatra kako bi se ublažila humanitarna kriza.

Do sada je od početka sukoba u Libiji izbjeglo 750.000 ljudi, a Valerie Amos je u obraćanju Savjetu sigurnosti UN izjavila kako je stanje u Misrati izuzetno teško, jer stanovnici nemaju dovoljno hrane i vode.

Obzirom da se Gadafi nije dugo pojavljivao u javnosti (čak ni na pogrebu svojeg sina), postoje glasine kako je možda ubijen, mada izvori bliski agenciji CIA to demantiraju, tvrde iz TV mreže NBC.

Ovakav žestok udar desio se u trenutku kad su borbe ušle u pat poziciju, obzirom da pobunjeničke snage nisu u stanju nadjačati vladinu vojsku, pa NATO snage sve više razmišljaju o aktivnom uključivanju u ratna zbivanja. Ukoliko bi se navodna namjera NATO-a da likvidira Gadafija pokazala istinitom, to bi očito pokazalo da se situacija potpuno izmaknula kontroli i da se više ne djeluje u okviru mandata UN.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->