Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Talijanski desničari za prekid intervencije u Libiji
Članak
Objavljeno: 02.05.2011. 10:54

Italija  

Talijanski desničari za prekid intervencije u Libiji

Sjeverna liga traži izglasavanje prijedloga o povlačenju Italije iz vojne intervencije u Libiji.  

Talijanski desničari za prekid intervencije u Libiji

Koalicijski partner Berlusconijeve vlade, desničarska stranka Sjeverna liga, zatražila je izglasavanje prestanka talijanskog sudjelovanja u vojnoj intervenciji u Libiji. Svjestan kako bi odbijanje ovog prijedloga moglo destabilizirati vladu, Berlusconi se složio da se izglasavanje ovog prijedloga održi u utorak. Berlusconijeva odluka da se priključi akciji NATO-a protiv režima libijskog lidera Moamera Gadafija, izazvala je negodovanje u desničarskom pokretu Sjeverna liga, koja je jedan od koalicijskih partnera u vladi.

Umberto%20Bossi

Umberto Bossi, vođa Sjeverne lige, želi prekid sudjelovanja Italije u intervenciji u Libiji

„Ako neće biti glasovanja, to će značiti da Berlusconi želi rasformirati vladu", izjavio je vođa Sjeverne lige Umberto Bossi.

Još do prije nekoliko dana, Italija je u Libiji imala ograničeno djelovanje, uglavnom kao podrška zaštiti zone zabrane leta i embarga na oružje. Berlusconi je, međutim, u ponedjeljak izjavio kako je Italija spremna dopustiti svojim zračnim snagama ciljanu akciju na odabrane vojne ciljeve u Libiji, javila je agencija France Presse.

 ako neće biti glasovanja, nama će to značiti da Berlusconi želi rasturiti vladu 

Umberto Bossi

 Usprkos obećanju premijera kako će akcije biti ograničene samo na određene ciljeve, Bossi je ponovio svoje oštro negodovanje prema toj odluci. "Želite samo ubijati ljude", poručio je Bossi svojim koalicijskim partnerima.

Sjeverna liga se oštro protivi bombardiranju, između ostalog i iz straha od priljeva izbjeglica, kojih je u Italiju, od početka nemira u Sjevernoj Africi, stiglo više desetina tisuća. Tekst o kojem će se glasati, u šest točaka, poziva na izglašavanje krajnjeg roka do kojeg će talijanski bombarderi sudjelovati u akcijama u Libiji, te traži zabranu slanja kopnenih jedinica u tu zemlju.

 Prema mišljenju novinske agencije France Presse, stav Sjeverne lige dijeli i većina građana Italije koji se protive vojnoj intervenciji u Libiji. Međunarodna koalicija počela je intervenciju u Libiji 19. ožujka, na osnovu rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a, dok je NATO preuzeo zapovijedanje vojnom intervencijom od strane SAD 31. ožujka.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->