Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.04.2011. 10:43

Libija

SAD traže utočište za Moamera Gadafija

Barack Obama otvara Gadafiju "stražnja vrata"

SAD traže utočište za Moamera Gadafija

Američka administracija počela je tražiti državu, najvjerojatnije u Africi, koja bi bila voljna pružiti utočište libijskom lideru Moameru Gadafiju nakon uklanjanja s vlasti, iako se još niti jedan oporbeni lider nije nametnuo kao njegov uvjerljivi nasljednik, piše današnji New York Times.

Prema pisanju ovog lista, SAD i njihovi saveznici potragu za državom koja će prihvatiti Gadafija vode jako diskretno, no libijski vođa je nedavno izjavio kako nema namjeru popustiti zahtjevima da ode s vlasti i napusti Libiju.
 
 Njihove napore komplicira i mogućnost da Međunarodni kazneni tribunal u Hagu podigne optužnicu protiv Gadafija, zbog umiješanosti u eksploziju PanAmovog zrakoplova iznad Škotske 1988. godine, kao i zbog zločina u Libiji.

 utočište će mu pružiti zemlja koja nije potpisnik ugovora o osnivanju tribunala u Hagu 

Jedna mogućnost, koju su New York Timesu  potvrdila tri dužnosnika administracije u Washingtonu, je da mu utočište bude država koja nije potpisnik ugovora o osnivanju tog tribunala, pa nije obavezna izručivati optužene.
 
 New York Times ocjenjuje kako to objašnjava način na koji Bijela kuća namjerava ostvariti najavu predsjednika Baracka Obame u vezi odlaska Gadafija, bez potrebe za slanjem američkih trupa na libijsko tlo. Naučili smo neke lekcije iz Iraka, a jedna od najvećih je da su Libijci odgovorni za promjenu režima, a ne mi, izjavio je jedan visoki dužnosnik administracije.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam