Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.07.2016. 10:40

Bugarska 

Državni softver mora biti otvorenog koda

Bugarska je donijela amandman koji propisuje da sav državni softver mora biti open-source.

Državni softver mora biti otvorenog koda

Bugarski je parlament odobrio amandman na njihov Zakon o elektronskoj upravi prema kojem sav softver napisan za potrebe vlade i njenih institucija mora biti otvorenog koda i razvijan u javnom repozitoriju. Time prilagođen softver koji vlasti nabavljaju postaje opće dostupan.

Prema objavi na blogu Božidara Božanova, savjetnika zamjenika bugarskog premijera, cilj ovoga poteza je bolja sigurnost državnih web stranica i drugog softvera koji inače ostaje ranjiv nakon što ugovor s jednom tvrtkom istekne. Osnovana je u tu svrhu i nova državna agencija koja će biti zadužena za provedbu ovoga zakona i uspostavljanje javnog repozitorija za razvoj državnog softvera. Bit će objavljen i javni registar za praćenje svih projekata, od osnutka preko tehničkih specifikacija i dostave do naknadne kontrole.

Ovo ne znači da će cijela Bugarska sada preći na GNU/Linux i LibreOffice niti da će država tražiti od Microsofta ili Oraclea da objave kod svojih proizvoda. Postojeći ugovori u tijeku neće biti prekidani, a ova se odredba odnosi samo na softver koji se razvija ili prilagođava za potrebe državnih institucija, objašnjava Božanov, koji usput savjetuje i općenito korištenje softvera otvorenog koda u javnim i državnim institucijama, jer "ipak to plaćaju porezni obveznici, koji bi trebali imati pristup tome i imati koristi od toga."

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam