Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.06.2016. 13:19

EU Parlament 

Zastupnica Europarlamenta želi dati prava robotima

Europski parlamentarci žele pripremiti zakonski okvir za uvođenje civilnih prava robotima.

Zastupnica Europarlamenta želi dati prava robotima

Mady Delvaux, članica Socijalističke stranke iz Luksemburga i zastupnica u Europskom parlamentu, uputila je Komitetu za pravne poslove EU parlamenta dokument na 22 stranice, temeljem kojeg bi se trebala povesti rasprava u vezi uvođenje rezolucije o pravima robota.

U dokumentu između ostaloga stoji da se čovječanstvo nalazi u eri sve sofisticiranijih robota, botova, androida i drugih oblika umjetne inteligencije pa je stoga potrebno donijeti pravnu legislativu koja će u obzir uzeti sve moguće implikacije koje mogu nastati u skoroj budućnosti.

Pored toga navodi da će roboti uskoro sami stvarati druge robote i unaprjeđivati ih, pa više neće biti samo alati, jer će moći sami učiti, kretati se slobodno i donositi vlastite odluke. Drugim riječima, pod pretpostavkom da roboti jednog dana postanu potpuno samosvjesna bića, morat će dobiti svoja prava koja će štititi njihov integritet, ali bi istovremeno u svoje mozgove morali imati ugrađene zakone robotike (Isaac Asimov), odnosno zaštitni mehanizam koji ih onemogućava da svojim djelovanjem ili nedjelovanjem na bilo koji način naštete čovjeku.   

Ukoliko budu takvi, zastupnica smatra da bi trebali imati status elektronskih osoba s punim slobodama, pravom da zarađuju novac i polažu prava na copyright.

Eurozastupnici bi o ovom prijedlogu trebali glasati u roku od 12 mjeseci, a ako inicijativa bude prihvaćena EU će pokrenuti proceduru izrade adekvatnih zakona.  

Izvor: Europski Parlament

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam