Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.12.2020. 09:45

Huawei 

Njemačka dopušta Huaweiju gradnju 5G mreže

Novi zakon omogućit će Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreže uz puni nadzor sigurnosnih agencija.

Njemačka dopušta Huaweiju gradnju 5G mreže

Njemačka savezna Vlada prihvatila je nacrt novog zakona o mrežnoj sigurnosti koji omogućuje Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G infrastrukture u toj zemlji.

Za nacrt zakona koji je odobrio kabinet kancelarke Angele Merkel kojim bi se omogućilo daljnje prisustvo Huaweija u Njemačkoj i dalje je potrebno odobrenje parlamenta. No, mnogi to već gledaju kao neuspjeh odlazeće američke administracije, koja je lobirala kod europskih saveznika da odbiju Huaweijevu tehnologiju.

Sjedinjene Države tvrde da je oprema Huaweija slična trojanskom konju kojeg Kina kroz "stražnja vrata" u kritičnoj infrastrukturi može iskoristiti za špijuniranje i krađu osjetljivih podataka, što predstavlja sigurnosnu i ekonomsku prijetnju SAD-u i njihovim saveznicima.

Argumenti Bijele kuće u početku nisu uspjeli pokolebati europske vlade, koje su se suočile s lobiranjem bežičnih operatora koji su rekli da je Huawei nudio najnapredniju opremu za mobilne telefone po najnižoj cijeni. Ali osjećaji su se promijenili ove godine. Europski političari više nisu bili uvjereni u argument Huaweija da je riječ o tvrtki u vlasništvu zaposlenika bez utjecaja Pekinga, pa su postali oprezniji prema kineskoj vladi, posebice nakon njezinog suzbijanja hongkonških prosvjednika i odgovora na pandemiju koronavirusa.

Zeleno svjetlo njemačke Vlade došlo je nakon što je telekomunikacijski regulator Bundesnetzagentur (BNetzA) objavio nove sigurnosne smjernice za telekom kompanije, koje također ni na koji način nisu ograničile korištenje komunikacijske opreme Huaweija u razvoju nacionalne telekomunikacijske infrastrukture.

Prema novom zakonu, svi dobavljači telekomunikacijske infrastrukture morat će jamčiti sigurnost svoje opreme, za što će se i morati i financijski izložiti. Također, svi dobavljači će morati osigurati puni nadzor nad integritetom svoje opreme od strane njemačkih sigurnosnih agencija.Vezani sadržaji
Ključne riječi Njemačka Zakon Huawei 5G mreže
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->