Nalazite se
  • Pop Tech
  • Vodikov pogon za VTOL dugog dometa
Članak
Objavljeno: 13.09.2021. 13:58

Paragon 

Vodikov pogon za VTOL dugog dometa

Američka tvrtka želi svojim električnim letećim taksijima pružiti znatno veći domet pa će ih opremiti pogonom na vodik.

Vodikov pogon za VTOL dugog dometa

Među brojnim projektima budućih letećih taksija koji se razvijaju u svijetu, nalazi se i SOAR VTOL letjelica koju razvija američka tvrtka Paragon, koja bi iduće godine trebala započeti letne testove prototipa, a 2024. je lansirati u zračni promet.

SOAR je leteći taksi koji će moći prevoziti 9 putnika, a za takvu nosivost mu neće biti dovoljni standardni električni motori, pa ga tvrtka želi opremiti pogonom s motorom na unutarnje izgaranje plina vodika.

Ukoliko u tome uspiju, SOAR bi bez slijetanja mogao letjeti na udaljenosti između 480 i 1.450 km, što bi mu pružilo znatno veće mogućnosti u odnosu na postojeće projekte koji se temelje na električnim motorima, jer oni mogu služiti samo za kraće letove, do nekih 50 km udaljenosti.

SOAR dolazi sa zanimljivim dizajnom koji se temelji na 8 velikih rotora smještenih oko trupa i više malih na krilima letjelice, koji su zaduženi za agilnost i stabilizaciju tijekom leta. Tu su i dva velika stražnja rotora koji su dizajnirani za pokretanje prema naprijed i pružanje potiska za let uz pomoć krila, nakon tranzicije iz vertikalnog u horizontalni let, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zanimljivo je da Paragon trenutno ne razmatra pogon na vodikove gorive ćelije jer smatra da direktno izgaranje vodika donosi najbolji odnos uloženog i dobivenog.

S druge strane, takav projekt bi mogao imati velikih problema s dobivanjem dozvola od agencija za civilno letenje jer se zrakoplovi na vodik nalaze u ranoj fazi razvoja pa mnogi stručnjaci smatraju da je puštanje takve letjelice u promet 2024. godine preoptimistični plan, posebice stoga jer će američkoj kompaniji trebati i dodatne milijarde dolara investicija da projekt realiziraju.

No tvrtka ne odustaje od svojih planova pa je najavila ubrzanu gradnju tvornice u Teksasu, u blizini lansirnog kompleksa SpaceX-a, no zasad nije poznato ima li Muskova tvrtka kakvih planova da im pomogne u projektu.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->