Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2019. 09:51

Jens Stoltenberg 

NATO: Cyber napad na jednu članicu je napad na sve

Glavni tajnik kaže da svih 29 država članica treba odgovoriti na cyber napad na bilo koju od njih.

NATO: Cyber napad na jednu članicu je napad na sve

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u Prospect Magazineu piše da bi sve države članice trebale odgovoriti u slučaju cybernapada na bilo koju od njih i dodaje da će takav incident pokrenuti "kolektivnu obvezu obrane", poznatu kao Članak 5. osnivačkog sporazuma. Koliko je borba protiv cyber napada u fokusu NATO-a najbolje govori činjenica da Članak 5. nije bio aktiviran od 9/11 avionskog terorističkog napada na "blizance" 2001. godine.

"Mi smo cyber-prostor odredili kao domenu u kojoj će NATO djelovati i braniti se jednako učinkovito kao u zraku, na kopnu i na moru", piše Stoltenberg u svojem članku.

Kao primjer većeg cyber-incidenta glavni tajnik NATO-a navodi Wannacry ransomware napad koji je srušio sustav Nacionalne zdravstvene službe NHS u Velikoj Britaniji i izazvao velike probleme širom svijeta, iako tada nije bio aktiviran Članak 5.

Ideja da je napad na jednu zemlju članica NATO-a napad na sve, jedno je od temeljnih pravila Saveza, no u cyber-svijetu to je prilično komplicirano sprovesti, jer nikom nije jasno na koji bi način sve države trebale odgovoriti u slučaju napada na informacijske sustave neke zemlje. Pored toga Stoltenberg nije pojasnio kakav incident bi se trebao dogoditi da bi se aktivirao Članak 5. koji u osnovi objavljuje cyber-rat napadaču. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->