Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Kina ulaže 2 milijarde dolara u proizvodnju procesora
Članak
Objavljeno: 19.05.2020. 09:44

Domaća proizvodnja 

Kina ulaže 2 milijarde dolara u proizvodnju procesora

Nakon što TSMC više ne smije surađivati s Huaweijem, Kini pod hitno trebaju vlastiti procesori za mobilne uređaje.

Kina ulaže 2 milijarde dolara u proizvodnju procesora

Ministarstvo trgovine SAD-a prošli je tjedan objavilo da ograničava "Huaweijevu mogućnost korištenja američke tehnologije i softvera za dizajn i proizvodnju svojih poluvodiča u inozemstvu i time onemogućuje Huaweijeve napore na podrivanju američke kontrole izvoza".

Drugim riječima "Trumpov ban", odnosno sankcije protiv kineske tvrtke time su još pojačane, jer čak i inozemne tvrtke koje imaju svoje pogone u SAD-u poput tajvanskog TSMC-a više ne smiju surađivati s Huaweijem, odnosno ne smiju mu isporučivati robu ukoliko je proizvedena u SAD-u korištenjem "američke opreme, intelektualnog vlasništva ili softvera".

To je veliki udarac za Huawei, jer ostaje bez značajnog dobavljača procesora, pa je, prema pisanju portala Nikkei Asian Review, Kina iz tog razloga odlučila investirati 2,2 milijarde dolara u domaću proizvodnju čipova. Najveći dio tog novca dobit će najveći kineski proizvođač procesora Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), koji je od Huaweija već počeo zaprimati narudžbe za 14nm čipove i svoju će proizvodnju s 6.000 procesora mjesečno povećati na 35.000.Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina procesori Huawei 14nm TSMC SMIC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->