Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Koliki su troškovi generativne umjetne inteligencije
Članak
Objavljeno: 04.12.2023. 13:59

Carnegie Mellon University 

Koliki su troškovi generativne umjetne inteligencije

Istraživači su objavili studiju o utjecaju generiranja teksta i slika na okoliš i troškovima energije koje AI stvara u tim zadaćama.

Koliki su troškovi generativne umjetne inteligencije

Poznato je da svaki vaš upit ChatGpt-u i svaka slika koju vam izradi Stabble Diffusion, troši određenu energiju servera koji obavljaju te usluge u oblaku.

Sada su istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon i AI startupa Hugging Face objavili studiju koja otkriva koliko te zadaće stvaraju ugljični otisak i koje usluge shodno tome stvaraju najveće troškove na energiju.

Istraživanje ukazuje da stvaranje svake slike korištenjem AI-ja troši istu količinu energije kao jedno punjenje pametnog telefona, dok generiranje teksta troši znatno manje.

Kako bi testirali te značajke, istraživači su napravili test koji uključuje 13 zadaća i mjerili količine stakleničkog plina CO2 koji nastaje kao posljedica tih radnji.

AI emisije

 

Svrha studije je bila ukazati da porast korištenje generativne umjetne inteligencije i sustava koji pokreću AI modele stvara velike troškove i doprinosi povećanju štetnih emisija, što znači da je potrebno implementirati tehnologije koje će smanjiti glad za energijom AI modela.

Očekivano, modeli za kreiranje slika su najveći potrošači, dok tekstualni modeli za obavljanje posla 1000 puta, utroše otprilike istu količinu energije koja se utroši za punjenje pametnog telefona do 16%, dok najmanje učinkovit model za generiranje slika troši toliko energije koliko i 950 punjenja pametnog telefona (11,49 kWh), odnosno gotovo 1 punjenje mobitela po generiranju jedne slike, s time da postoje velike razlike ovisno o veličini slike koju kreiraju.

Čitavu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Carnegie Mellon University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->