Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2023. 13:19

Istraživanje

Svaka Bitcoin transakcija iskoristi bazen vode

Prema novom istraživanju Bitcoin transakcije koriste šest milijuna puta više vode od tipične transakcije kreditnom karticom

Svaka Bitcoin transakcija iskoristi bazen vode

Svaka transakcija Bitcoina, prema novom istraživanju, koristi toliko vode da napuni „bazensko dvorište“.

To je otprilike šest milijuna puta više nego što se koristi pri tipičnom povlačenju kreditne kartice, izračunava Alex de Vries sa Sveučilišta Vrije u Amsterdamu.

Ova brojka proizlazi iz vode koja se koristi za napajanje i hlađenje milijuna računala diljem svijeta o kojima Bitcoin ovisi.

Ovo dolazi u vrijeme kada se mnoge regije suočavaju s nedostatkom svježe vode.

Do tri milijarde ljudi diljem svijeta već doživljava nestašicu vode, situacija koja se očekuje da će se pogoršati u sljedećim desetljećima, napominje istraživanje.

„To se događa u srednjoj Aziji, ali i u SAD-u, posebno oko Kalifornije. I to će samo postajati gore kako se klimatske promjene pogoršavaju“, rekao je de Vries BBC-u.

Ukupno gledano, Bitcoin je potrošio gotovo 1.600 milijardi litara - poznato i kao gigalitara (GL) - vode u 2021. godini, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu Cell Reports Sustainability.

Navodi da bi se ta brojka za 2023. godinu mogla povećati na više od 2.200 GL.

Žedni vode

Glavni razlog zbog kojeg Bitcoin koristi toliko vode je što se oslanja na ogromnu količinu računalne snage, koja pak zahtijeva velike količine električne energije.

Bitcoin je toliko gladan energije da koristi tek neznatno manje električne energije od cijele Poljske, prema podacimaSveučilišta u Cambridgeu.

Voda se koristi za hlađenje plinskih i ugljičnih elektrana koje opskrbljuju veći dio naše električne energije. Velike količine vode gube se zbog isparavanja s rezervoara koji opskrbljuju hidroelektrane.

Nešto vode također se koristi za hlađenje milijuna računala diljem svijeta na kojima ovise transakcije Bitcoina.

Istraživač de Vries tvrdi da Bitcoin ne treba koristiti toliko vode - ističući proces koji troši puno energije, poznat kao „rudarenje Bitcoina“.

Jednostavno rečeno, rudari provjeravaju transakcije kako bi stekli priliku za stjecanje digitalne valute.

No, oni se natječu jedni protiv drugih kako bi prvi završili tu provjeru - što znači da se ista transakcija radi mnogo puta, od strane više snažnih i gladnih računala.

„Imate milijune uređaja diljem svijeta koji se stalno natječu u masovnoj igri koju volim opisivati kao 'pogodi broj'“, rekao je de Vries BBC-u.

„Svi ti uređaji zajedno generiraju 500 kvintilijuna pogađanja svake sekunde, neprestano - to je 500 s 18 nula iza toga“.

Ovaj postupak poznat je kao „dokaz o radu“. No, promjena u načinu funkcioniranja Bitcoina mogla bi značajno smanjiti potrošnju električne energije i stoga vode.

To je Ethereum, još jedna popularna kriptovaluta, učinila u rujnu 2022. godine, prelazeći na sustav nazvan „dokaz o posjedu“, čime je proces smanjio potrošnju energije za više od 99%.

Međutim, to možda nije jednostavno, kako tvrdi profesor James Davenport sa Sveučilišta u Bathu.

„[To je bilo] moguće samo zato što je upravljanje Ethereumom znatno centraliziranije nego upravljanje Bitcoinom“, rekao je BBC-u.

Unatoč tome, drugi smatraju da su rezultati ovog istraživanja zabrinjavajući.

Dr. Larisa Yarovaya, docentica financija na Sveučilištu u Southamptonu, izjavila je da upotreba svježe vode za rudarenje Bitcoina, posebno u regijama koje se već muče s nestašicom vode, „treba izazvati zabrinutost regulatora i javnosti“.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->