Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.06.2011. 15:06

Kina 

Kinezi u zatvoru zbog krađe dizajna iPada 2

Kinezi u zatvoru zbog krađe dizajna iPada 2

Kineski mediji objavili su kako je sud u Shenzhenu osudio tri osobe na zatvorsku kaznu zbog krađe informacija o dizajnu Appleovog iPada 2. U presudi se navodi da su te informacije korištene za potrebe izrade izradi zaštitnih kućišta za iPad 2 nekoliko mjeseci prije nego što je popularni tablet stigao na tržište.

Na suđenju je utvrđeno da su trojica optuženih međusobno surađivali u namjeri da ukradu povjerljive poslovne dokumente Appleovom dobavljaču, kompaniji Foxconn, koja izrađuje iPad u svojim tvornicama u Kini.

Plan je sproveden u djelo u srpnju prošle godine, kada je Xiao Chengsong, generalni direktor kompanije Shenzhen MacTop Electronics Co. ponudio 20.00 yuana (cca. 15.00 kuna) bivšem zaposleniku Hon Haia (Foxconna) po imenu Hou Pengna u zamjenu za informacije o dizajnu iPada 2.

Hou je potom potplatio Lin Kechenga, rukovoditelja odjela za istraživanje i razvoj u Foxconnu koji mu je tad pribavio digitalne slike i druge dokumente o dizajnu kućišta iPada 2.

 sudac procjenjuje da je Appleu nanijeta šteta od 320 milijuna dolara 

Ponuda zaštitnih kućišta za iPad 2 je prošle godine objavljena na lokacijama kojima upravlja kineski gigant, kompanija Alibaba Group. Nakon objavljivanja detalja o krađi poslovnih informacija, kompanija je ubrzo uklonila ponudu.

Što se tiče kazni, Xiao Chengsong je osuđen na 18 mjeseci zatvora, uz kaznu od 23.000 USD, Lin Kecheng je dobio 14 mjeseci zatvora i kaznu od 15.400 USD, dok je Hou Pengna osuđen na godinu dana zatvora, uz kaznu od 4.600 USD.

Sudac je izjavio kako procijenjena vrijednost štete nanesene krađom intelektualnog vlasništva iznosi oko 320 milijuna USD.

Procjenjuje se kako je Hon Hai (Foxconn), najveći proizvođač dijelova za Apple, ujedno i najveći izvor curenja informacija, koje debelo iskorištavaju mnoge kineske kompanije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->