Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2024. 14:05

Internet Archive 

Internetska arhiva se nalazi pod DDoS napadom

Internet Archive i servis Wayback Machine već se treći dan za redom brane od DDos napada koji rezultiraju povremenim prestankom rada.

Internetska arhiva se nalazi pod DDoS napadom

Ako ste ovih dana tražili kako je izgledala vaša Web stranica prije 10 godina korištenjem Internet Archive Wayback Machine servisa i dobili ste obavijest o greški na stranici, vjerojatno ste upali u trenutku jednog od velikih DDoS napada. 

Internet Archive, neprofitna istraživačka knjižnica koja je dom milijunima povijesnih dokumenata, sačuvanih web stranica i medijskih sadržaja, trenutno je u trećem danu povremenog DDoS (distributed denial-of-service) kibernetičkog napada.

Prema riječima osoblja knjižnice, zbirke su sigurne, iako je usluga nedosljedna. Pristup Internet Archive Wayback Machine servisa koji čuva povijest više od 866 milijardi web stranica, također je pogođen.

Od početka napada u nedjelju, DDoS upad pokreće desetke tisuća lažnih zahtjeva za informacijama u sekundi, a izvor napada je zasad nepoznat.

"Srećom, zbirke su sigurne, ali žao nam je što nas je napad uskraćivanjem usluge povremeno izbacio s mreže tijekom ova posljednja tri dana", objasnio je Brewster Kahle, osnivač i digitalni knjižničar Internet Archivea. "Uz potporu drugih i naporan rad osoblja jačamo našu obranu kako bismo pružili pouzdaniji pristup našoj knjižnici. Ono što je novo jest da je ovaj napad trajan, snažan, ciljan, prilagodljiv i, što je još važnije, zločest."

Cyber-napadi sve su češći na knjižnice i druge znanstvene ustanove u svijetu, a nedavno su žrtve bili Britanska knjižnica, Javna knjižnica okruga Solano (Kalifornija), Prirodoslovni muzej u Berlinu i Londonska javna knjižnica u Ontariju.

Uz val nedavnih kibernetičkih napada, Internet Archive također su tužile američka udruge izdavača knjiga i američka glazbena industrija, koje tvrde da krši autorska prava i traže zajedničku odštetu od stotina milijuna dolara i smanjene usluge.

"Ako naši pokrovitelji diljem svijeta misle da je ova najnovija situacija uznemirujuća, onda bi trebali biti jako zabrinuti što izdavačka i glazbena industrija imaju na umu," rekao je Kahle. "Mislim da pokušavaju u potpunosti uništiti ovu knjižnicu i ugroziti sve knjižnice posvuda. Ali baš kao što se odupiremo DDoS napadu, cijenimo svu podršku u odbijanju ove nepravedne parnice protiv naše knjižnice i drugih."

Vezani sadržaji
Ključne riječi Internet Archive
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->