Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Deepfake za krađu milijuna dolara od multinacionalne tvrtke
Članak
Objavljeno: 05.02.2024. 14:15

Hong Kong Police 

Deepfake za krađu milijuna dolara od multinacionalne tvrtke

Djelatnik u financijskom odjelu velike tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu uplatio je novac hakerima nakon interakcije s deepfakeom financijskog direktora.

Deepfake za krađu milijuna dolara od multinacionalne tvrtke

Prema pisanju CNN-aPolicija Hong Konga izvijestila je o krađi 25,6 milijuna američkih dolara iz jedne neimenovane multinacinalne honkonške tvrtke, pri čemu je korišten deepfake video financijskog direktora kompanije, koji je jednog djelatnika natjerao da uplati hakerima 25,6 milijuna američkih dolara.

Mada je djelatnik u početku bio sumnjičav kada su mu počeli stizati emailovi sa zahtjevima za transakcije, kada mu je stigao video poziv s "financijskim direktorom" i drugim prepoznatljivim članovima tvrtke, prestao je sumnjati i izvršio uplatu velike svote novca na račun prevaranata. Svaka "osoba" s kojom je komunicirao bila je deepfake video, stvoren korištenjem javnih video isječaka stvarnih pojedinaca.

Deepfakeovi su zamolili zaposlenika da se predstavi, a zatim su ga uputili da izvrši 15 transakcija koje sadrže 25,6 milijuna dolara na pet lokalnih bankovnih računa. Stvorili su osjećaj hitnosti, a onda je poziv naglo prekinut, nakon čega je bilo kasno.

Hongkonška policija do sada je uhitila šest osoba povezanih s prijevarom.

Kako se čini, prijevare s deepfake videom se polako sele iz svijeta lažnog političkog oglašavanja i marketinškog zavaravanje u direktne krađe novca.

To znači da svi trebamo biti posebno oprezni kada nas netko zatraži lovu bez da se s njim nađemo uživo u četiri oka, jer današnji alati za izradu deepfake videa omogućuje izradu lažnjaka nevjerojatne kvalitete i uvjerljivosti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hong Kong Police Force
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->