Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.02.2024. 09:38

Odavanje tajni 

40 godina zatvora za odavanje tajni WikiLeaksu

Bivši CIA-in programer žestoko je kažnjen zbog odavanja tajni o alatima za provalu u računalne sustave WikiLeaksu.

40 godina zatvora za odavanje tajni WikiLeaksu

Joshua Schulte, tridesetpetogodišnji programer koji je radio za CIA-inu elitnu hakersku jedinicu od 2012. do 2016. godine, nakon što je dao otkaz na poslu, uzeo je kibernetičke alate korištene za provalu u računalne i tehnološke sustave i poslao ih WikiLeaksu.

Nakon objavljivanja tajnih podataka Shulte je uhićen i 2022. godine proglašen krivim zbog špijunaže, hakiranja računala, nepoštivanja suda, davanja lažnih izjava FBI-u i dječje pornografije koja mu je pronađena na osobnom računalu.

Sada je presuda potvrđena i Shulte je dobio čak 40 godina zatvora za svoje zločine, a američki državni odvjetnik Damian Williams je povodom objavljivanja presude izjavio da je "izdao svoju zemlju počinivši neke od najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj povijesti".

Curenje je potaknulo američku vladu da razmotri oštre mjere protiv WikiLeaksa, koji je tadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo nazvao "neprijateljskom obavještajnom službom".

Vlada SAD-a potom je podigla optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za špijunažu, koji je trenutno u Britaniji gdje se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

Vezani sadržaji
Ključne riječi WikiLeaks CIA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->