Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Uskoro počinje prva bionička Olimpijada
Članak
Objavljeno: 13.09.2016. 13:38

Cybathlon 2016 

VIDEO: Uskoro počinje prva bionička Olimpijada

Natjecanja uključuju robotske egzoskeletone, elektronske udove, motorizirana kolica i upravljanje mislima.

VIDEO: Uskoro počinje prva bionička Olimpijada

U trenutku dok naši natjecatelji bilježe velike uspjehe i skupljaju medalje na Paraomlimpijadi u Riu, Arena Kloten u švicarskom Zurichu nalazi se pred završetkom priprema za Cybathlon 2016., prvu "bioničku Olimpijadu", koja se održava 8. listopada 2016., na kojoj će se osobe s fizičkim invaliditetom natjecati opremljene robotskim egzoskeletonima, elektronskim udovima, motoriziranim kolicima, EEG kapama za upravljanje virtualnim natjecanjima i biciklima s električnom stimulacijom mišića.

cybathlon_BCI_07

Prvi Cybathlon se održava na inicijativu i u organizaciji sveučilišta ETH Zurich, a na natjecanjima će sudjelovati više od 50 natjecatelja i timova iz čitavog svijeta, među kojima nažalost nema sudionika iz Hrvatske.

Natjecanja sadrže ukupno 6 disciplina: virtualno trčanje pokretano mislima, vožnja bicikla s elektrostimulacijom mišića vozača, parkour za osobe s protezama ruku, parkur za osobe s nožnim protezama, parkur za natjecatelje u  robotskim egzoskletonima, te parkur u motoriziranim invalidskim kolicima, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Ova bionička Olimpijada prije svega će služiti za promociju novih tehnologija u protetici, bionici, robotici i računalnim sustavima namijenjenim osobama s invaliditetom, pa svi natjecatelji i timovi dolaze uz potporu znanstvenih organizacija, tvrtki i sveučilišta na kojima se razvijaju takve tehnologije.  

cybathlon_WHEEL_06

Ukoliko se prvi Cybathlon pokaže uspješnim, u planu je ubrzo održati još jedno natjecanje u engleskoj Stoke Mandeville bolnici pokraj Aylesburya, koja je svojevremeno odigrala veliku ulogu u nastanku Paraolimpjade.

Organizatori za sada još nemaju konkretnih planova o uključivanju "bioničkih sportova" na Paraolimpijadu koja će se održati 2020. godine u Tokiju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam