Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Volvo testira autonomni kamion u rudniku
Članak
Objavljeno: 09.09.2016. 10:23

Volvo 

VIDEO: Volvo testira autonomni kamion u rudniku

Inženjeri Volva opremili su kamion laserskim senzorima zahvaljujući kojima izbjegava sve prepreke i rudare.

VIDEO: Volvo testira autonomni kamion u rudniku

Volvo je prvi u svijetu započeo testirati svoj autonomni kamion u dubokim podzemnim hodnicima rudnika Kristineberg u sjevernoj Švedskoj, gdje će u mračnom okolišu sudjelovati u iskopavanju i prevoženju rude.

To znači da se robotizirani kamion kreće mračnim i uskim prostorima dužine 7 kilometara i to 1.320 metara ispod površine zemlje, a opremljen je laserskim senzorskim sustavom koji "gleda" u svim smjerovima oko sebe, kako bi izbjegavao sve prepreke i zaustavljao se na vrijeme svaki puta kada naiđe na rudare, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Volvo navodi da bez obzira na vrstu autonomnih vozila koja testira, najvažnija stvar o kojoj vodi računa je sigurnost, pa Torbjörn Holmström koji je sudjelovao u snimanju filma kaže da je toliko siguran u senzorske sustave da niti jednom nije oklijevao kada bi stao ispred nadolazećeg velikog kamiona bez ljudskog vozača.

Volvo kamion s laserskim senzorima

Sustav autonomne vožnje kojim je opremljen kamion zove se Volvo FMX, te koristi različite senzore, a njegova umjetna inteligencija konstantno prati svoje okruženje, te prilagođava kretanje i izbjegavanje prema svim fiksnimi pokretnim objektima na koje naiđe.

U isto vrijeme sustav prikuplja podatke kako bi optimizirao i koordinirao rutu, ali i potrošnju goriva. O sustavima koje koristi Volvov rudarski kamion možete saznati nešto više u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam