Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.12.2015. 13:12

Nastavak trenda 

Tehnički studiji računarstva sve popularniji

Tijekom 2015. godine 8,5 posto više brucoša upisalo tehničke informatičke studije.

Tehnički studiji računarstva sve popularniji

Prema studiji Agencije za znanost i visoko obrazovanje za 2015. godinu, u sklopu EU inicijative "eSkills for Jobs", koja je analizirala podatke Središnjeg prijavnog ureda, u generaciji koja je imala pravo upisa studijskih programa na visokim učilištima, bilo je 40.879 potencijalnih studenata, što je otprilike jednako kao i zadnjih četiri godine, što znači da porast interesa nije izazvan povećanim brojem kandidata već povećanim interesom u populaciji i vjerojatno boljom informiranošću mladih.

Gledano po studijskim poljima u kojima studiraju budući ICT stručnjaci, upis u tehničke studije računarstva porastao je za 8,5 posto, dok je upis u društvene smjerove informacijskih i komunikacijskih znanosti porastao za čak 11 posto.

Otprilike 60 posto prijava za ove studije dolazi iz strukovnih škola, dok 40 posto dolazi iz gimnazija.

Gledano po kapacitetima i kvotama visokih učilišta, na promatrane studijske programe moglo bi se upisati još otprilike 20 posto više studenata, no u ovom trenutku oni ostaju nepopunjeni jer je riječ o mjestima na izvanrednim studijima ili privatnim visokim učilištima, a koja podrazumijevaju određenu financijsku participaciju studenata.

Kandidati za ICT - pojasnjenje

Lagani porast interesa, iako manji nego u slučaju računarstva te informacijsko-komunikacijskih znanosti, primjetan je i za područje poslovne informatike dok je za inženjersku matematiku ove godine bilo ponešto manje prijava nego godinu prije.

Zanimljivo je primijetiti da kandidati koji prijavljuju ICT studije imaju nešto više ocjene iz matematike u odnosu na prosjek svih kandidata. Studenti koji su u 2015. prijavili neki od ICT studija prosječno su iz matematike u srednjoj školi ostvarivali ocjenu 3,6 dok je prosjek svih kandidata koji su pristupali prijavama bio 3,2.

Nadamo se da će svi ti informatičari nakon studija biti zaposleni Hrvatskoj, obzirom da u drugim zemljama EU postoji veliki nedostatak tih zanimanja, pa postoji realna opasnost da Hrvatska našim novcem školuje ljude za tuđe potrebe. "Bitka za hrvatske informatičare" bi stoga po nama trebala biti jedna od glavnih zadaća domaćih političara i gospodarstvenika.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam