Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.09.2015. 11:59

MobilityDay 2015 

Kako povećati produktivnost mobilnim cloud rješenjima

U Zagrebu je započela deveta po redu MobilityDay konferencija s rekordnim brojem sudionika.

Kako povećati produktivnost mobilnim cloud rješenjima

Danas je u zagrebačkom hotelu Antunović započela Mobility Day konferencija namijenjena donosiocima odluka i IT profesionalcima koji se bave poslovnim i tehnološkim aspektima mobilnih rješenja. Središnja tema ovogodišnje Mobility Day konferencije je "kontinuitet poslovanja i povećanje produktivnosti upotrebom mobilnih cloud rješenja", te njihova upotreba u poslovanju, u privatnom životu i obrazovanju.  

Deveta po redu MobilityDay konferencija ima rekordan broj sudionika - oko 350. Ukupno će biti održano 28 predavanja, u četiri smjera (razvojni, poslovni, pametni uređaji i IT Pro), a središnja tema ovogodišnje Mobility Day konferencije je "kontinuitet poslovanja i povećanje produktivnosti upotrebom mobilnih cloud rješenja" te njihova upotreba u poslovanju, u privatnom životu i obrazovanju. 

MobilityDay je otvoren uvodnim predavanjem Damira Tomičića iz tvrtke Axinom na temu Zabava u pokretu - budućnost mobilnosti za globalne trendove, a prethodno smo iz HP-a čuli o njihovim planovima s 3D printingom koji će uskoro postati dio naše svakodnevice. 

1995. godine u svijetu je bilo 80 milijuna mobitela, što je činilo 1% penetracije, u 2014. je broj korisnika bio 5,6 milijardi uz penetraciju 73% (60% smartfoni, 40% obični telefoni). 

Tomičić smatra kako su mobilne aplikacije mrtve jer su aplikacije samo produžetak servisa, skupe su. Ako već razvijate aplikaciju, držite se pravila Mobile first jer će desktop u budućnosti vjerojatno nestati. Na primjer, Microsoft je aplikaciju za novi Excel prvo napravio za iOS tablete. HTML je prvi izbor pri izradi aplikacija, preporučuje Tomičić. 

Sve je u oblaku, a većina tvrtki smatra kako je rješenje smjestiti i sve mobilne aplikacije u oblak. Međutim, što kad se dogodi situacija kao prije dva dana kada HT mreža nije radila - tada će mnogima biti "jako oblačno". Naravno, bez clouda se danas ne može poslovati, iako nije za sve. Trend su messaging poruke i aplikacije za slanje poruka, a na vrhu popularnosti su Facebook, WhatsApp, Messenger, Instagram, Line je japanski, Viber, KakaoTalk. 

Sadržaj je kralj, korisnici iOS-a su spremni platiti dok Android korisnici baš i nisu. Mobilni video postaje glavni "driver", a 69% prometa preko mobitela činit će upravo mobilni video. 

Connected Drive je napredan sustav u automobilima, ali i opasan jer sve više ljudi u vožnji koristi razne servise, gleda notifikacije tako da i pametni satovi, uz smartfone, također postaju sve veća opasnost na cestama. 

Avio industrija prepoznaje prednost bežičnih servisa jer izbacivanjem kabela od svakog sjedala na koje su spojeni razni uređaji štedi se na gorivu koje čini čak 60% troškova po svakom letu aviona. Znate li koja je najpopularnija aplikacija koja se koristi u avionu, u periodu između ulaska u avion i polijetanja? Kupnja mjesta u prvom razredu, preko aukcije koja starta od jednog eura! Za recimo 50 eura možete se voziti do New Yorka na sjedalu prvog razreda :) 

"Ipak, najveći problem je pristup Internetu, a rješenje je kombinacija LTE + satelit", zaključio je Damir Tomičić. 

Izvor: Mobil.hrVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->