Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.03.2020. 12:19

HGK 

Anketa: Hrvatske tvrtke osjećaju posljedice koronavirusa

Dvije trećine naših tvrtki već osjeća posljedice korona virusa na poslovanje, no među njima zasad nisu tehnološke tvrtke.

Anketa: Hrvatske tvrtke osjećaju posljedice koronavirusa

Hrvatska gospodarska komora provela je anketu u kojoj je samo u prva dva dana sudjelovalo preko 1.000 tvrtki, u kojoj su domaći poduzetnici trebali odgovoriti osjećaju li u svojem poslovanju negativne posljedice epidemije COVID-19 koronavirusa.

Anketa je pokazala da dvije trećine (66 posto) hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice situacije s korona virusom na svom poslovanju, a preko polovice njih (53 posto) je izjavilo da im je pao promet.

Najviše su pogođene putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika, a zasad male i srednje tvrtke osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije.

Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše tvrtki (30 posto) je prijavilo poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29 posto) i obavljanju postojećih poslova (28 posto).

Što se očekivanja za budućnost tiče, kratkoročne negativne posljedice zbog korona virusa očekuje 75 posto tvrtki, pri čemu 15 posto očekuje jak utjecaj na poslovanje. Dugoročne negativne posljedice očekuje čak 82 posto tvrtki, pri čemu gotovo četvrtina (njih 24 posto) očekuje jak negativan utjecaj na poslovanje u dugoročnom razdoblju.

Postoje i sektori koji ne predviđaju snažne kratkoročne posljedice, no na duže staze očekuju probleme – to su prije svega rudarstvo te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (leasing društva, djelatnosti zapošljavanja, zaštite, uređenja zgrada i okoliša i druge), ali i obrazovanje, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, poslovanje nekretninama, financijske djelatnosti i građevina te IT sektor.

Predsjednik HGK Luka Burilović je pozvao poduzetnike da i dalje javljaju probleme u poslovanju putem ove poveznice.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->