Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2020. 15:49

CERT 

Povećani broj ucjenjivačkih poruka u Hrvatskoj

Ako ste dobili takvu poruku u svoj e-mail inbox izbrišite je i zanemarite.

Povećani broj ucjenjivačkih poruka u Hrvatskoj

Mada vjerujemo da su naši čitatelji većinom svjesni spama, ransomwarea i ucjenjivačkih poruka kojima cyberkriminalci pokušavaju iznuđivati novac od internetskih korisnika, u cijelosti vam prenosimo priopćenje nacionalnog CERT-a vezano uz najnoviji slučaj (slika gore) koji se tiče hrvatskih korisnika:

„Nacionalni CERT je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je već izvršeno najmanje pet uplata. Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježeno je već 41 prijava i isključivo se radi o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku.

Napadač pokušava ostvariti financijsku dobit slanjem ucjenjivačke poruke u kojoj prijeti objavom navodnih osjetljivih snimaka žrtve, ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti od 950 eura. Kako bi poruku učinio što uvjerljivijom, napadač je lažirao adresu pošiljatelja kako bi bila istovjetna adresi primatelja. Također, svaka ucjenjivačka poruka zabilježena u sustavu Nacionalnog CERT-a poslana je s različite IP adrese.

Ucjenjivač navodi da posjeduje snimke s web kamere žrtvinog računala kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja. Pri tome prijeti objavom navodne “ponižavajuće” video snimke svim žrtvinim kontaktima koje je prikupio s Facebooka i e-maila.

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj. Nacionalni CERT korisnike savjetuje da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare i uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte.“Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska poruke CERT ucjenjivačke
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->