Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.06.2021. 08:53

PCM 6.0 

VIDI ekskluziv: Novi Porsche infotainment

Porsche je na svojem online događanju najavio veliku nadogradnju svog infotainment sustava PCM 6.0.

VIDI ekskluziv: Novi Porsche infotainment

Kao jedini novinari iz Hrvatske ekskluzivno smo imali priliku prisustvovati jedinstvenom online eventu u organizaciji Porschea prilikom kojeg su nam predstavljene velike novosti oko nadogradnje digitalnog sustava trenutnih, ali i budućih automobila u njihovoj ponudi.

Porsche Communication Management 6.0 iliti PCM 6.0, novi je dizajn sustava te dolazi na Porsche 911, Cayenne i Panamera modele. Sustav smo već imali prilike detaljno proučiti na Porsche Taycanu koji je prvi došao sa novim dizajnom, no sada zajedno s ostalima otključava neke dodatne mogućnosti.

Snimka_zaslona_4

Istaknuli su kako je novi sustav dizajniran s ciljem da napravi streamlinean dizajn koji se fokusira na vozača, ali istovremeno Porscheu omogući lagana OTA ažuriranja kako bi sustav uvijek bio aktualan. Novi model rješavati će probleme softvera puno brže, a manja ažuriranja osigurati će da sustav nema nagle velike vizualne kao ni funkcionalne promjene.

Istaknuto je i kako se donedavno moglo planirati više godina unaprijed kod razvoja digitalnog sustava i samog automobila, no sve brži softverski razvoj kao i zahtjevi kupaca ubrzali su potrebe digitalnog razvoja. Porsche tako ima više dijelova u kompaniji koji se bave specifičnim komponentama automobila (digitalni razvoj, inženjering, itd.) koji se zatim stapaju u jednu cjelinu sa najboljim mogućim sustavima.

60c35b95c68a2f1b1287e7f0_SML_-_In-Car_1

Za vrijeme razvoja novog infotainmenta, sustav se razvijao sa brojnim idejama koje bi ukomponirali, no pokazalo se kako brojne zapravo odvraćaju pozornost vozača od same vožnje što ipak nije cilj infotainmenta. Tako da su za vrijeme razvoja postigli balans funkcija i upravljanja kako bi vozač što manje pozornosti morao imati na infotainmentu. Porsche svoje kupce smatra vozačima, a ne korisnicima, cijeli sustav fokusiran je na vozača te na posljetku i samu vožnju.

Kada smo već kod iskustva vožnje, dovoljan broj korisnika bio je na Appleovom sustavu tako da ste do sada imali isključivo Apple Car Play funkcionalnosti. Te mogućnosti sada su se proširile direktnom integracijom Apple Music sustava u novi PCM 6.0 tako da vam više ne treba mobitel da pristupite svojim omiljenim žanrovima i pjesmama/podcastima.

PCM_6.0__-_911_06

Sustav se sada proširio i na Android, uključivanjem Android Auto funkcionalnosti koja direktno koristi Android sustav mobitela na glavnom zaslonu jednom kada se povežu.

Kako su mobiteli veliki dio korisničkog iskustva, nove Porsche Connect aplikacije donose brojne funkcionalnosti vozačima ovisno o modelu i regiji. Od provjere gdje vam se automobil nalazi, preko spuštanja prozora ili paljenja klime/grijanja u slučaju hibridnih i električnih modela, do automatskog parkiranja direktno iz aplikacije kada ste već van automobila, brojne nove funkcije postati će dostupne tokom ljeta.

Track Precision App

Za one sportskog duha, Porsche donosi i novu Track Precision aplikaciju za praćenje performansi na trkaćim stazama kako biste mogli optimizirati svoje krugove. Porsche u novom sustavu ima pohranjenih preko 200 staza na kojima će vam podijeliti segmente i vremena svakog dijela kroz krugove.

P20_0138_a3_rgb

Uz to, aplikacija prati i ostale detalje automobila poput temperatura komponenti automobila i performansi motora. Prati vas GPS u autu za dodanu preciznost sustava, a sve to može se prebaciti i na video vožnje. Za to će vam trebati noviji GoPro (5+) koji se povezuje s mobitelom i pruža video vaše vožnje.

Van staza sustav također funkcionira kako biste mogli snimiti vožnju, no gube se neke funkcije za praćenje performansi.

Soundtrack My Life

Jedno od zanimljivih ideja koje su predstavljene, a mogle bi uskoro postati dio Porsche infotainment sustava svakako je Soundtrack My Life projekt. Ideja je dinamički generirati i reproducirati glazbu na temelju vožnje, što će svako putovanje učiniti jedinstvenim.

Sustav prati ubrzavanje i kočenje automobila kako bi se puštala glazba na temelju brzine automobila. Ne radi se o modificiranju standardnih pop pjesama, već bi iskustvo bilo sličnije onom u filmovima kada se priprema akcijska scena, a sličan sustav mogli su iskusiti gameri u videoigrama u kojima se upravo takav sustav koristi za dizanje emocija ovisno o tome što radite u igri.

_F1A2917

Sustav bi za početak imao dvadesetak snimljenih uradaka koji bi se zatim miješali ovisno o vašoj vožnji. Ovdje je bilo priče i o praćenju više funkcija automobila poput okretanja volana, no kod takvih promjena lagano se vozaču može izgubiti koncentracija od konstantnih promjena.

Još jedan od atraktivnih detalja je i ideja da se specifične lokacije povežu sa specifičnom glazbom kako biste mogli iskusiti jedinstvenu glazbu kada se nađete na novom mjestu na putovanju.

Izvor: VIDILABVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->