Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • VIDI e-novation: Predstavljeno VIDI Project X mikroračunalo
Članak
Objavljeno: 05.12.2019. 14:48

VIDI Project X 

VIDI e-novation: Predstavljeno VIDI Project X mikroračunalo

Vidi Project X je prvo hrvatsko multifunkcijsko razvojno mikroračunalo s moćnim ESP 32 procesorom, zaslonom i senzorima.

VIDI e-novation: Predstavljeno VIDI Project X mikroračunalo

U sklopu VIDI e-novation Awards događanja na kojemu su dodijeljene nagrade Teslino jaje za najbolje inovacije predstavljen je i novi projekt visokotehnološke medijske kuće Vidi. Na valu fenomenalnih STEM projekata proteklih godina glavni urednik Tomislav Kotnik predstavio je Vidi Project X, prvo hrvatsko multifunkcijsko razvojno mikroračunalo. Baš kao što se pod motom Sanjaj i ostvari na VIDI e-novation Awards konferenciji od keynote govornika i nagrađenih dobitnika tražio X-faktor koji je potreban za uspjeh u razvoju inovacije, tako je VIDI X vjerujemo karika koja nedostaje brojnim startup tvrtkama u fazi razvoja proizvoda.

IMG_3951

VIDI X se temelji na moćnom procesoru ESP32, stiže sa senzorom temperature, Bluetooth i Wi-Fi modulom, mikrofonom i 2,8“ ekranom, a detaljnu shemu i konačni popis komponenti dobit će se u Starter kitu.

 VIDI Project X značajno je snažnija platforma od Arduina, a za razliku od Raspberry Pi računala ne treba mu operativni sustav. Za pokretanje je potreban izvor napajanja putem 3xAA baterije ili preko USB kabela, a programirati se može na računalu s Windows, Linux ili Mac OS sustavima. Moguće je raditi u Pythonu, C, C++,JavaScriptu i drugim programskim jezicima, a na GitHubu Vidilaba pripremamo repozitorij firmwarea, softwarea i tutoriala.

Na VIDI Project X-u slično kao na Arduino možete spajati dodatne komponente i senzore, kao i koristiti već postojeće. Mogućnosti povezivanja i primjena su ogromne s obzirom na raznolike komunikacijske mogućnosti (Wi-Fi, Bluetooth, IR).

VIDI_projectX_plocica

Startup tvrtke, hobisti, istraživači, ali i učenici i studenti s VIDI Project X dobivaju platformu s kojom mogu upravljati drugim uređajima, razvijati vlastite projekte, koristiti je kao dio postojećih rješenja ili samo igrati retro igre poput originalnog Dooma ili Duke Nukema 3D.

Video teaser s predstavljanja VIDI Projekt X mikroračunala možete pogledati ovdje

„Sanjali smo o vlastitom VIDI mikroračunalu od kada smo osnovali VIDI e-novation kako bi bio platforma novim projektima i konačno smo uspjeli, upravo za našu obljetnicu 25 godina postojanja. VIDI je postao prvi tehnološki časopis na svijetu koji će se moći kupiti s ovako moćnim razvojnim mikro-računalom što Hrvatsku stavlja u vrh svjetske STEM edukacije i inicijative za tehnološki naprednim i poduzetnim društvom. “, rekao je Tomislav Kotnik, glavni urednik i osnivač VIDI-a.

VIDI Project X 2

Vidi je slušao te i dalje osluškuje ideje najboljih hrvatskih inženjera kako bi u sljedećim iteracijama VIDI Project X doista dotaknuo sve one potrebe malih tvrtki, razvojnih inženjera, studenata, učenika i entuzijasta.

Starter KIT VIDI Project X moći će prednaručiti od 15.12.2019. svi novi pretplatnici na posebnu VIDI X pretplatu, po posebnoj povlaštenoj cijeni sve do 31.12.2019. godine. Pripremamo naravno i cijeli niz HOW TO radionica u izvedbi VIDILAB stručnjaka te kolega iz poznatih hrvatskih hi-tech tvrtki, te tehničkih srednjih škola, fakulteta i instituta u kojima ćemo pokazati raznolike napredne mogućnosti ove nove tehnološke platforme.

VIDI Project X mikroračunalo ponudili smo na "first touch" testiranje brojnim stručnjacima iz hrvatskih hi-tech tvrtki poput Gideon Brothersa i Rimac Automobila, a njegove gamerske kapacitete isprobali su sretni posjetitelji Reboot Infogamer sajma koji su uživali u igranju Dooma i Duke Nukema 3D, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Suorganizatori natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković te tvrtka Rimac Automobili, partner VIDI e-novation Awards je Porsche, glavni tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam, te agencija HAMAG-BICRO.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->