Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.02.2020. 19:51

Financijski izvještaj 

Ericsson NT odlično u 2019 godini

Prošla godina je bila dobra za Ericsson Nikola Teslu, a u ovoj ih čeka puno izazova.

Ericsson NT odlično u 2019 godini

Ericsson Nikola Tesla, hrvatska tehnološka uzdanica koja je lani proslavila 70 godina svoga postojanja gotovo tradicionalno godinama drži vrh liste top 1000 hrvatskih tehnoloških tvrtki po svim parametrima poslovanja (https://www.whoiswhoinit.com/novosti/37-najboljih-100-hrvatskih-hi-tech-proizvodnih-tvrtki-po-kriteriju-godisnje-dobiti)

Tako je i 2019. godinu Ericsson Nikola Tesla završila s rekordnim prihodima u petogodišnjem ciklusu poslovanja od čak 1.779,3 milijuna kuna.

Operativna dobit bila je 102,6 milijuna kuna što je ipak 14,5% niže od prethodne godine, a marža je na 9,2%, no po riječima same predsjednice Gordane Kovačević upravo 2020. godina biti će izazovna da se ti rezultati bar što se tiče prihoda ponove, što naravno posebno zanima dioničare od kojih osim matične tvrtke Ericsson iz Švedske dobar dio drže obavezni mirovinski fondovi koju u ovoj tvrtki oplođuju možda i vašu mirovinu ako štedite u Raiffeisen OMF, Erste plavom ili PBZ Croatia osiguranju.Naime, u ovoj godini se očekuje odluka nacionalnog regulatora HAKOM-a o cijeni koncesija za 5G koje će naša dva najveća telekoma morati platiti, a o tome ovisi naravno i visina njihovih ulaganja u novu 5G infrastrukturu. Kako je ova godina i izborna godina postoji mogućnost da će radi potrebe ad-hoc punjenja proračuna, visina cijene koncesija biti viša od očekivane pa će utoliko i ulaganja biti manja. To će biti igra mačke i miša ali svakako ima ozbiljnog utjecaja na poslovanje Ericssona jer je čak 28% prihoda ovisilo o domaćem tržištu.

Jedan od istaknutih izazova za daljnji rast je nedostatak STEM stručnjaka u Hrvatskoj ali i šire te konkurencija i stalni pritisci na cijene. Naravno treba također istaknuti da od ukupnog broja 2.515 zaposlenih u Ericssonu Nikoli Tesli, čak 1.500 čine djelatnici zaposleni u istraživanju i razvoju što je čini tvrtkom s velikim potencijalom razvoja novih proizvoda i otpornosti na pritisak konkurencije koja ima odgovor na nove tehnološke izazove koji su pred telekom industrijom.

Tijekom 2019. godine Ericsson NT bilježi rast od prodaje usluga digitalizacije države posebno u području zdravstva.

Također je naglašeno da će neki dijelovi poslovanja poput „Ericsson Nikola Tesla servisi“ morati doživjeti određene organizacijske promjene. Kako se do 2025. očekuje čak 2,6 milijardi korisnika priključenih na 5G mrežu za vjerovati je da će švedski Ericsson pa i njegova žilava hrvatska tvrtka Ericsson Nikola Tesla pokušati pronaći svoj put do velikog dijela tog kolača koji se nudi.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->