Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.12.2020. 11:19

Promo članak 

A1 Pametna rješenja: IoT revolucija

Internet of Things polako ali sigurno mijenja naš svakodnevni život.

A1 Pametna rješenja: IoT revolucija

Podatkovni centar: Uz postojeći data centar, u Novom Zagrebu nastaje novi najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj s Tier III certifikatom koji će biti odličan backbone za mrežnu infrastrukturu i A1 pametna rješenja

Glavna iluzija prilikom dolaska novih tehnologija je da će se pojavom nečeg novog sve promijeniti istog trena. Sada, nakon mnoštva godina od pojave cloud rješenja, i dalje se neki pitaju što je to računalni oblak, a u isto vrijeme su usluge poput Gmaila ili Dropboxa na gotovo svakom računalu. Sličan put proživljava AI čije su inačice implementirane u velikom broju uređaja ili rješenja poput kamera na pametnim telefonima ili chatbotova na internetskim trgovinama.

U toj fazi već postojećih odličnih infrastrukturnih rješenja nalazi se i tehnologija Internet of Things. Dok korisnici čekaju ostvarenje potpuno pametnoga grada, mnogi gradovi već imaju napredna rješenja.

Primjeri pametnih IoT implementacija

Koncept Internet of Things zasniva se na uređajima spojenim na mrežu koji komuniciraju s podacima i mogu izvršiti neku akciju. Najčešći je primjer ugrađivanje senzora ili aktuatora u neki uređaj ili infrastrukturu koji potom javljaju svoje očitanje u centralno mjesto i na taj način ubrzavaju ili olakšavaju poslovanje.

Osim senzora na uređajima, potrebna je i mrežna infrastruktura, a u Hrvatskoj postoji upravo takva mreža namijenjena IoT potrebama. A1 NB-IoT (narrowband) dostupna je na području cijele države. Mreža radi na licenciranom dijelu spektra i podržana je od velikog dijela industrije. Prednost NB-IoT mreže je rad na niskim frekvencijama, što dovodi do odlične propagacije signala. A1 radio je velik broj testiranja na mjernim uređajima u specifičnim uvjetima, poput šahtova, i rezultati su bili jako dobri.

Kako se radi o infrastrukturi, ona treba biti dostupna svima. Stoga su prijamnici za ovu IoT mrežu postavljeni na sve A1 bazne stanice u Hrvatskoj. Napredna mreža ima ogroman potencijal, na jednu baznu stanicu može se povezati do čak 200 000 senzora. Još jedna prednost NB IoT-a je u niskoj potrošnji baterije, što kod uređaja osigurava ogromnu autonomiju do čak 15 godina.

Pametan parking u Vukovaru

Među prvim konkretizacijama na IoT infrastrukturi u Hrvatskoj je projekt pametnog parkinga u Vukovaru, koji se oslanja na A1 NB IoT mrežu. Preko gradske tvrtke Komunalac d.o.o. i u suradnji s A1 Hrvatska ostvaren je projekt pametnog parkiranja u prvoj zoni na ukupno 121 mjestu. Sustav se sastoji od autonomnog bežičnog pametnog parkirnog senzora i informativnog LED zaslona povezanog NB IoT mrežom.

12-SCH_6975

 

Mobilna aplikacija: Sustav pametnog parkinga pretvara dojave senzora u vrijedne informacije korisnicima kroz Smart parking aplikaciju.

Instalirani pametni bežični senzori, proizvedeni u hrvatskoj kompaniji Mobilisis, povezani u Internet stvari (Internet of Things IoT) neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Trajanje baterije senzora je, i uz veliku dinamiku očitanja, od 3 do 5 godina. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

Na svako parkirališno mjesto na dubini od oko 20 cm ugrađeni su A1 NB IoT parkirni senzori koji mogu raditi u svim uvjetima, na temperaturi od -20 do 75 °C. Kako se automobili sastoje od različitih materijala i legura, senzor ima najnapredniju tehnologiju otkrivanja vozila te mu u tome ne smetaju nikakve prepreke poput lišća ili snijega. Senzor s baznom stanicom komunicira pri svakoj promjeni, odnosno na parkiranje i odlazak vozila, te jednom dnevno šalje zbirne dnevne podatke.

01-SCH_6893

Mobilna aplikacija : Sustav pametnog parkinga pretvara dojave senzora u vrijedne informacije korisnicima kroz Smart parking aplikaciju.

Osim povezivanja senzora za parking i LED zaslona, ovakvo rješenje ima nadogradnju u aplikaciji za mobilne telefone. S A1 Smart Parking appom korisnici mogu vidjeti raspoloživost parkirnih mjesta te upute kako do njega doći.

Sa strane pružatelja usluga, Komunalac d.o.o. sustavom upravlja putem administracijskog sučelja. Aplikativno se rješenje nalazi u računalnom oblaku i administraciji se može pristupiti s bilo koje lokacije i mjesta. Od mogućnosti koje pruža administracija u simbiozi s IoT senzorima i informacijama koje pružaju, izdvojili bismo praćenje popunjenosti i nadzor parkirnih mjesta te naprednu analitiku koja omogućuje pregled trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi.

Uštede za Plin Vrbovec zbog uvođenja IoT tehnologije

S obzirom na veličinu i dostupnost senzora potrebnih za IoT implementaciju, pametna rješenja imaju velik raspon mogućih primjena. Jedna od takvih primjena ostvarena je u tvrtki Plin Vrbovec koja na području grada opskrbljuje kućanstva plinom. Tradicionalni način očitavanja plinskih brojila zahtjeva brojne obilaske terena, a kod područja kao što je Vrbovec, s velikim brojem kućanstava i poslovnih subjekata, to može biti vremenski neučinkovito. Klasično očitavanje plinomjera posjetom kućanstvu dodatno je ugroženo Covid-19 pandemijom.

Grad Vrbovec odlučio se za naprednu senzoriku i uporabu IoT mreže za prikupljanje podataka na daljinu. Za tvrtku Plin Vrbovec ovaj je projekt realizirala A1 Hrvatska. Cilj je bio izbjeći nepotpunu sliku o potrošnji i smanjiti greške uz istodobnu preciznu informaciju o ukupnoj učinkovitosti sustava. Ovo rješenje osobito je korisno za udaljena i teško dostupna mjesta poput nekih farmi u vrbovečkom kraju. Implementacijom IoT rješenja daljinske dojave stanja brojila došlo je do ogromne vremenske i financijske uštede uz sprječavanje potencijalnih malverzacija. Podaci ne samo da se prikupljaju na daljinu, već se i analize generiraju u gotovo realnom vremenu.

Senzori-na-plinskim-brojilima

Pametnije brojilo: Dodavanjem IoT komponente, nema više potrebe za dolaskom u kuće zbog očitanja plinskih brojila.

Zahvaljujući vlastitom razvoju ICT usluga i rješenja, A1 Hrvatska korisniku omogućuje digitalizaciju velikog broja različitih mjernih mjesta u cjelokupnoj mreži – i to od točke ulaza, preko cijele distributivne mreže sa svim svojim podsegmentima, pa do točke primopredaje i obračuna energenata (OMM).

Zahvaljujući pametnom rješenju korisnik, uz skraćivanje vremena prikupljanja podataka za sam obračun, može dobiti vremenski i prostorno precizne informacije o potrošnji. Ako dođe do pretjerane potrošnje, korisnik može primiti obavijest, izbjeći neželjene kvarove i krađe te primiti dodatne informacije kako bi kvalitetnije upravljao imovinom i povećao životni vijek energetske infrastrukture. Uz naprednu analitiku unaprjeđuje se poslovanje te se optimizira proces i smanjuju se troškovi održavanja infrastrukture.

Pametna rješenja

Ovo su samo dva primjera na kojima se kvalitetnim infrastrukturnim rješenjem došlo do učinkovitijeg poslovnog procesa. Brži, bolji i jeftiniji način upravljanja omogućen je ugradnjom relativno jeftine senzorike i implementiranu gotovu uslugu. A1 Hrvatska svojim portalom pametnarjesenja.hr nudi rješenja kojima je cilj povećati kvalitetu života s jedne strane i učinkovitost korištenja resursa i održivost s druge strane.

Smart-City-letak-final-1

Postoji cijeli niz sektora u kojima se pametna rješenja zasnovana na visokoj tehnologiji poput IoT-a mogu primijeniti. Industrijski Intenet of Things veliki je trend za koji se procjenjuje da će donijeti do trilijun dolara ulaganja do 2022. godine, a nova pamet s IoT poveznim senzorima može biti gorivo za Industriju 4.0.

Nudi se i široka ponuda u sektoru hotelijerstva i turizma. Od već ustaljene usluge IPTV-a i WiFi-a u hotelima, do naprednijih rješenja koja se oslanjanju na senzoriku, poput pametne sobe. Takve prostorije imaju ugrađene senzore pokreta i temperature, kontrolu klima uređaja, mogu se povezati s pametnom bravom koju A1 također nudi kao uslugu. S ovakvom implementacijom dolazi do značajnih ušteda energije.

Kao nadogradnja manjih sustava nudi se i rješenje Poslovnog programa za hotele (PMS)  koji s jedne strane eliminira potrebu za skupim hardverom zbog cloud infrastrukture, a s druge strane ubrzava procese poslovanja i povećava efikasnost.

Pametna rješenja nude se i u područjima trgovine, pametnih gradova, što smo već dotaknuli pametnim parkingom u Vukovaru, mobilnosti i za okoliš vrlo bitnih pametnih zelenih rješenja.

Zelena perspektiva gradova

IoT tehnologija može donijeti i goleme uštede na razini cijeloga grada. Odličan primjer za to je korištenje senzorike u kantama za otpad. Takav projekt već je implementiran u Rijeci gdje je KD Čistoća postavila prvih 15 od ukupno 25 pametnih spremnika koje su dodatno vizualno uredili riječki umjetnici.  Pametni spremnici su modularni spremnici za prikupljanje miješanog komunalnog i vrijednog, reciklabilnog otpada. Pametni spremnici nabavljeni su u suradnji s A1 i već su primjetne uštede.

 Slični primjeri dulje postoje u Engleskoj. Newcastle je primjenom senzorike popunjenosti i platformom za optimalno prikupljanje otpada na 1 200 kanti uštedio 50 % u operativnim troškovima. Procijenili su da je to 49 % manje zagađenja CO2 i ujedno su imali 51 % manje prigovora građana. Lučki predio Dublina u Irskoj uvođenjem sustava pametnih spremnika smanjio je stopu prikupljanja otpada za čak 85 %, što je rezultiralo uštedom od 75 % u operativnim troškovima, odnosno 200 tisuća eura godišnje.

Upravo takve društveno odgovorne proizvode predstavila je i A1 Hrvatska u suradnji s partnerom, tvrtkom Interseroh. Radi se o tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom baziranih na IoT tehnologiji. 

Tercet pametnih spremnika za otpad

Prvi model namijenjen je vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do 10 puta. Uz napajanje solarnom energijom, energetski je samoodrživ. Opremljen je senzorom napunjenosti i opremom za komuniciranje s cloud platformom u realnom vremenu.

Drugi je model vrlo sličan, samo što je namijenjen unutarnjim prostorima. Također je opremljen prešom, senzorima statusa  i sustavom za povezivanje i slanje informacija. Odlaganje otpada u spremnik je beskontaktno, odnosno otvara se na senzor pokreta.

GreenBoot51

Tri pametna spremnika: Kombiniraju prešu kako bi više otpada stalo i senzoriku za javljanje popunjenosti. Vanjski ima solarno napajanje, a tu je i beskontaktno otvaranje putem senzora.

Treći model također je namijenjen zatvorenim prostorima. Naziv pametnog spremnika stekao je zahvaljujući primjeni umjetne inteligencije koja senzorima i kamerama prepoznaje vrstu otpada te ga automatski odvaja u odgovarajući spremnik. Osim toga, principom strojnog učenja prilikom svakog prepoznavanja vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu. Opremljen je s četiri unutarnja spremnika koji se mogu prilagođavati za različite vrste otpada prema potrebama korisnika, kao i prešom za povećanje kapaciteta.

Spremnici se mogu povezati putem više mreža pa se može odabrati Wi-Fi, GSM ili NB IoT mreža. Posebno zanimljivo u ovo pandemijsko vrijeme je beskontaktno otvaranje i antibakterijski premaz te hermetička zatvorenost posude s otpadom.

GreenBoot03

Nadzor nad otpadom: Pametni spremnici mogu iznimno povećati učinkovitost komunalnih službi jer njihovi pametni senzori šalju podatke koji se kroz aplikaciju mogu pratiti.

IoT Cloud platforma A1 Hrvatske omogućuje konstantnu provjeru statusa popunjenosti spremnika što dovodi do efikasnijeg planiranja pražnjenja. Karta pokazuje lokacije spremnika i statuse te je na njoj moguće kreirati optimalne rute obilaska, a platforma je u stanju isporučiti analitiku i obavijesti.

Kada se govori o zelenim inicijativama, A1 je uveo energetske sustave Free Cooling na bazne stanice, čime se značajno smanjuje korištenje klimatizacijskih uređaja. Jedan free cooling sustav godišnje smanjuje ugljični otisak za 1,5 tonu. U A1 mreži 44 bazne stanice napajaju se obnovljivim izvorima energije i ukupno godišnje smanjuju emisiju CO2 za 44 tone.

Smart(ica) karta za pametna plaćanja u gradovima

Među napredna pametna rješenja spada i Smartica, digitalna kartica koja se koristi putem pametnog telefona, a služi za plaćanja u gradovima. Zasada se putem Smartice može plaćati javni prijevoz u Osijeku, Rijeci i Zadru. U ovoj se aplikaciji može kupiti pojedinačna ili dnevna putna karta, ali postoji i cijeli niz drugih usluga koji se može osloniti na korištenje pametne digitalne kartice dostupne kroz aplikaciju u iOS i Android trgovini.

Kupovina funkcionira na način da se odabere karta koja se želi kupiti, odabire se način plaćanja (SMS ili kreditna/debitna kartica), potvrda o plaćanju stiže u obliku SMS ili email potvrde te kupljenu kartu u aplikaciji, putnik prilikom ulaska u vozilo validira na za to predviđenim uređajima. Aplikaciju mogu koristiti i prepaid i postpaid korisnici A1, Tomato, ali i korisnici drugih mreža.

A1 podatkovni centar

Backbone za kvalitetna pametna rješenja mora biti u vrhunskoj IT infrastrukturi, a za aplikacije s cloud komponentama ključno je imati najmoderniji podatkovni centar. Uz postojeći data centar, A1 Hrvatska je u rujnu  započeo izgradnju data centra s Tier III certifikatom prema UpTime institutu koji je svjetski lider u standardizaciji performansi infrastrukture, čime će centar na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice biti najmoderniji u Hrvatskoj. Podatkovni centar će poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj. Ukupna investicija je 11 milijuna eura, a otvaranje bi trebalo biti u trećem kvartalu 2021. godine. Centar će koristiti najmoderniju tehnologiju koja će osiguravati napredne sustave hlađenja, napajanja i sigurnosti. Dizajnom i izvedbom bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću, odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije.

Za korisnike će to sve značiti da mogu bezbrižno koristiti resurse podatkovnog centra, bez ikakve brige o kvarovima opreme, gubitku podataka ili zastoja u poslovanju. Konstrukcija se gradi po najvišim normama koje zahtijeva UpTime institut pri svojem certificiranju te može izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. Nadopunjuju je automatizirani redundantni sustavi rashlađivanja i napajanja. Ti će sustavi biti instalirani koristeći provjerenu Vertiv tehnologiju koja pogoni najbolje svjetske podatkovne centre.

Ponuda za kućne korisnike

A1 Hrvatska, osim naprednih poslovnih i infrastrukturnih rješenja, nudi i usluge fiksnog interneta za kućne korisnike. Čak 550 000 kućanstava pokriveno je najmodernijom fiksnom infrastrukturom koja na optičkom pristupu omogućuje, po prvi puta u Hrvatskoj, brzine pristupa internetu do 1 Gbit/s, dok je na hibridnom (HFC) pristupu već u osnovnom paketu omogućena brzina od 200 Mbit/s.

Najveća novost za korisnike fiksnih usluga je to što, ovisno o željenom sadržaju i potrebama, sami upravljaju fiksnim uslugama i TV paketima. Ponuda TV sadržaja pojednostavljena je na tri paketa - Obiteljski, Filmski i Sportski - koje korisnici mogu mijenjati svaki mjesec bez dodatne naknade. TV usluga značajno je unaprijeđena novim, interaktivnim sučeljem i aplikacijom TV u pokretu – A1 XploreTV:GO. Osim što je sučelje jednostavnije i intuitivno, ono nudi i personalizirani sadržaj te pristup YouTubeu i YouTube Kids aplikacijama. 

Treba istaknuti i da u svojim novim mobilnim tarifama A1 Hrvatska nudi nove pogodnosti. Tarife Mala, Dobra, Savršena i Bezbrižna sadrže neograničene minute razgovora prema svim mrežama, a Savršena i Bezbrižna i neograničen internet promet. Dodatna novost je mogućnost promjene lokacije Homebox usluge za korištenje interneta, bez najave i dodatne naknade uz neograničen internet i brzinu do 200 Mbit/s.Vezani sadržaji
Ključne riječi pametni gradovi IoT A1 Hrvatska
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->