Nalazite se
  • Pop Tech
  • Američki marinci testiraju robota psa
Članak
Objavljeno: 26.09.2015. 12:06

Spot 

Američki marinci testiraju robota psa

Robot Boston Dynamicsa koristit će se za ulazak u nepoznata područja prije vojnika.

Američki marinci testiraju robota psa

Ovih su dana vojnici u Marine Corps bazi u Quanticu, dobili novog regruta. Konkretno se radi o četveronožnom "marincu" pod imenom Spot, teškom oko 80 kg, koji se kreće pomoću hidraulike na električni pogon.

Ako ste pratili naše članke o četveronožnim ratnim robotima Boston Dynamicsa, vjerojatno vam nije promakao tekst o Spotu, psiću-robotu, koji posjeduje napredni sustav za stabiliziciju, pa se neće prevrnuti ni ako ga iz sve snage šutnete nogom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Najnoviju inačicu Spota započeli su testirati marinci uz pomoć tima vojne agencije DARPA, a robot će proći pravi dril kroz seriju vrlo rigoroznih testova u kojima će se isprobati njegov potencijal u izviđanju, prenošenju opreme, oružja, dostavi lijekova, municije i sličnim zadaćama.

150916-M-SE090-001

Za razliku od svoje velike braće poput Big Dog i Alpha Dog robota, spot je znatno tiši, okretniji, lakši i energetski štedljiviji, pa postoji velika mogućnost da upravo on postane prvi ratni robot koji će ući u aktivnu službu američke vojske.

Robotom se upravlja bežično pomoći game kontrolera spojenog na laptop, a operater može od njega biti udaljen do 500 metara. Robotove kamere i senzori omogućuju snimanje okoliša u kojem se nalazi u svim svjetlosnim i vremenskim uvjetima, a stabilizacijski žiroskopski sustav mu omogućuje kretanje na svim vrstama terena.

150916-M-SE090-004

Marinci će ga tijekom ovih testova isprobati u uvjetima urbanog ratovanja, pri čemu će mu glavna uloga biti izviđačke prirode, što znači da će istraživati prostorije i kuće prije nego u njih uđu vojnici, a za sada nije poznato hoće li ga opremiti i kakvim naoružanjem.

Nas bi također zanimalo hoće li barem moći gristi. 

Izvor: Marines.mil

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam