Nalazite se
  • Pop Tech
  • Lasersko oružje na zrakoplovima do 2020.
Članak
Objavljeno: 20.09.2015. 11:30

HEL-Avenger 

Lasersko oružje na zrakoplovima do 2020.

Prve laserske topove će dobiti borbeni Predator C dronovi.

Lasersko oružje na zrakoplovima do 2020.

Vjerojatno vam je poznato da američka mornarica već duže vrijeme priprema uvođenje laserskog naoružanja na svoje brodove, pa se prototipi laserskih "topova" već nalaze na nekim plovilima koja sudjeluju u operacijama u Perzijskom zaljevu, mada do sada još nisu korišteni u borbenim misijama.

No isto tako, program razvoja laserskog naoružanja pod nazivom HELLADS, predviđa i opremanje borbenih zrakoplova takvim sustavima, a nakon prvih testova koji iz razumljivih razloga još nisu predstavljeni javnosti, DARPA, Američko ratno zrakoplovstvo i tvrtka General Atomics koja razvija ovu tehnologiju (pored Lockheed Martina), sve su bliže da ju dovedu u stvarnost. Prema njihovoj tvrdnji, kroz pet godina će se takvi sustavi koje nazivaju "directed-energy weapons pods" biti postavljeni na američke zrakoplove, na kojima će služiti za uništavanje projektila, bespilotnih letjelica, pa čak i rušenje neprijateljskih zrakoplova.

"Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati oružani sustav usmjerene energije (directed energy pod) koji ćemo moći postaviti na borbeni zrakoplov", izjavio je Hawk Carlisle, general Američkog ratnog zrakoplovstva (US Air Force), tijekom prošlotjedne Air Force Association Air & Space konferencije. "Taj trenutak je puno bliži nego što mnogi ljudi misle".

Prema posljednjim informacijama, tvrtka General Atomics ima najveću šansu da postane ugovorni isporučitelj takvih sustava Američkom zrakoplovstvu, jer je njihov 150-kilovatni HELLADS laser veličine od 1,3 x 0,4 x 0,5 m, dovoljno mali da se može ugraditi u Predator C dron koji će nositi ime HEL-Avenger (slika gore), a radi na samo jedan litij-ionski baterijski paket.

Cilj HELLADS programa je upravo taj da se razvije 150-kilovatni laserski top koji će biti 10 puta manji od postojećih lasera slične snage, te imati težinu manju od 5 kilograma po kilovatu, što je značajno manje u odnosu na postojeće zemaljske i brodske sustave.

Prije nego što sustav uđe u operativne zrakoplove i dronove, provoditi će se rigorozni terenski testovi na poligonu White Sands Missile Range u Novom Meksiku, gdje će se laser morati pokazati učinkovitim protiv minobacača, raketa, dronova, zemlja-zrak projektila, te kopnenih i zračnih jedinica.

Zvjezdani ratovi započinju.

Izvori: DARPA, Military Embedded Systems, General Atomics Aeronautical

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam