Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najbrže vozilo na svijetu na pogon ljudskih mišića
Članak
Objavljeno: 21.09.2015. 16:02

Eta 

VIDEO: Najbrže vozilo na svijetu na pogon ljudskih mišića

Todd Reichert oborio svjetski brzinski rekord za cestovna vozila na ljudski pogon.

VIDEO: Najbrže vozilo na svijetu na pogon ljudskih mišića

Brzina kojom je Todd Reichert ovih dana postavio novi svjetski rekord u disciplini WHPSC (World Human Powered Speed Challenge), bila bi dovoljna da vam policija naplati kaznu za prebrzu vožnju na mnogim dijelovima autoceste, jer je čovjek uspio pedalirati brzinom od nevjerojatnih 86,65 mph, odnosno 139,45 km/h.

Valja naglasiti da pri obaranju ovog rekorda nije jurio niz padinu, jer pravila WHPSC natjecanja propisuju da vozač na stazi (cesti) u Battle Mountainu, na raspolaganju ima maksimalnih 8 km za postizanje najveće brzine, nakon čega mu se mjeri vrijeme na ravnoj dionici od 200 metara.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, Eta vozilo Reichertovog tima AeroVelo, uvelike se razlikuje od klasičnih bicikala, pa vozač pedalira ležeći unutar aerodinamičke ultralake kabine, a sustav prijenosa između zupčanika lanca je doveden gotovo do savršenstva kako bi se mogle postići ovakve bolesne brzine.

Treba također reći da Reichertu ovo nije prva vrsta svjetskog rekorda, jer je 2013. osvojio nagradu Sikorsky prize, za prvi let helikopterom dulji od jedne minute, kojim je također upravljao na pogon vlastitih mišića (i žganaca).

Pored toga, tim AeroVelo je 2010. godine ostvario i let ornitopter letjelicom pod nazivom Snowbird u trajanju od 19. sekundi, što znači da je njihov pilot letio doslovce mahanjem krilima poput ptice. Pitamo se što im je sljedeće. 

Izvor: IHPVA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam