Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Lasersko brijanje dvadeset i prvog stoljeća
Članak
Objavljeno: 23.09.2015. 10:09

Skarp Razor 

VIDEO: Lasersko brijanje dvadeset i prvog stoljeća

Pionir laserske depilacije na tržište želi dovesti prvu lasersku britvicu čija zraka reže isključivo ljudske dlačice.

VIDEO: Lasersko brijanje dvadeset i prvog stoljeća

Morgan Gustavsson već tri desetljeća radi u medicinskoj i kozmetičkoj laserskoj industriji, te je inovator koji je davne 1989. godine izumio IPL (Intense Pulsed Light) laserski sustav, koji se do današnjih dana smatra jednim od najboljih u tretmanima uklanjanja dlačica i dermatologiji. Gustavsson je još 2001. godine došao na ideju da napravi lasersku britvicu, smatrajući kako je došlo vrijeme da se nakon više tisuća godina nešto promijeni u tehnologiji brijanja, te je čitavo desetljeće proveo u razvoju te tehnologije. Kada mu se 2013. godine pridružio Paul Binun, zajedničkim snagama su pronašli metodu koja omogućuje rezanje svih tipova dlačica, bez obzira na njihovu boju.

Selektivno lasersko uklanjanje dlačica temelji se na valnim dužinama koje ciljaju određene kromofore (biološki aktivne molekule), odnosno pigment melanin u korijenu dlake. Zbog toga su laseri učinkoviti u uklanjanju smeđih ili crnih dlaka, a nemaju dovoljnu učinkovitost za uklanjanje svijetlih ili sijedih. No Gustavsson i Binun su otkrili kromofore koje su zajedničke svim ljudima i njihovim tipovima kose, bez obzira na dob, spol ili rasu, čime se stvara mogućnost univerzalnog podešavanja valne dužine laserske zrake, zahvaljujući čemu ona reže sve tipove dlaka, dok istovremeno ne oštećuje kožu, te ne stvara nikakve iritacije.

Nakon tog otkrića, dvojac je započeo s dizajnom prve laserske britvice koju su nazvali Skarp Razor u koju je ugrađena navedena tehnologija, te su pokrenuli crowdfunding kampanju na Kickstarteru kojom ju žele dovesti na tržište ukoliko skupe 160.000 dolara, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Obzirom da je 25 dana prije isteka kampanje već prikupljeno više od 128.000 dolara, gotovo je izvjesno da ćemo u dućanima uskoro moći kupiti laserske britvice, što bi moglo predstavljati opaki udarac industriji britvica i aparata za brijanje.

Svoju Skarp Razor britvicu možete naručiti za 139 dolara (948 kn) putem Kickstartera, dok će joj puna cijena u dućanima iznositi oko 200 dolara, no sigurni smo da će cijene vrlo brzo pasti ako se lasersko brijanje pokaže učinkovitim, posebice stoga što su Gustavsson i Binun objavili da već pregovaraju s brojnim industrijskim partnerima.

Isporuke prvih Skarp Razor britvica trebale bi započeti u ožujku 2016. Spremni za brijanje 21. stoljeća? 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam