Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Građevinski 3D printer na blato od 12 metara
Članak
Objavljeno: 24.09.2015. 14:43

Big Delta 

VIDEO: Građevinski 3D printer na blato od 12 metara

Bigh Delta 3D printer  može graditi kuće od blata koje nađe na vašem gradilištu.

VIDEO: Građevinski 3D printer na blato od 12 metara

Kuće od blata, odnosno gline pomiješane s vodom, slamom i/ili pijeskom spadaju među najstarije građevine proizvedene ljudskom rukom. Mada se laicima čini da takve kuće izdrže do prve kiše, sama činjenica da su mnoge građevine od blata ili tzv. "coba", kako se to stručno kaže, preživjele stoljeća, pa i tisućljeća svih mogućih vremenskih nepogoda, svjedoči o tome da ovu "tehnologiju" ne treba zakopati u ropotarnicu povijesti.

Stoga se širom svijeta pojavljuju pojedinci, pa čak i tvrtke koje će vam sagraditi cob kuću za koju možete reći da predstavlja doista pravu ekološku gradnju.

Big Delta

Tom idejom se vodi i ekipa iz talijanske tvrtke WASP koja proizvodi 3D printere različitih namjena i veličina, te je 2012. godine započela razvijati projekt Big Delta 3D printera, koji je u stanju graditi kuće od blata, a nedavno je prikazala i prvi prototip veličine od 12 metara, koji možete vidjeti u ovom videu. 

Drugim riječima, kada jednog dana kupite zemljište i priskrbite građevinsku dozvolu, pozvat ćete tvrtku koja će na gradilište dovesti samo veliki printer, obzirom da će sav građevinski materijal prikupljati i koristiti na licu mjesta.

Prema tvrdnji inženjera WASP-a, koji su medijima prikazali Big Delta printer na nedavnom trodnevnom Rality of Dream događanju, ovo bi također trebalo poslužiti i kao inspiracija svim arhitektima i građevinarima u razvoju projekata ekonomične gradnje, kojom će se vrlo jeftino moći graditi kuće širom svijeta, što će posebice biti zanimljivo zemljama u razvoju.

BigDelta12m

Ako ste pratili naše članke u vezi građevinskih 3D printera, možda ste primijetili da ESA jako sličnu tehnologiju gradnje nastambi želi dovesti na Mjesec, kojom bi se buduće baze pomoću 3D printera gradile od lokalnog materijala.

Ako može na Mjesecu, zašto ne bi moglo u Bednji? 

Izvor: WASP

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam