Nalazite se
  • Pop Tech
  • NASA-ina aplikacija skraćuje avionske letove i štedi gorivo
Članak
Objavljeno: 23.09.2015. 16:21

NASA 

NASA-ina aplikacija skraćuje avionske letove i štedi gorivo

Novi TAP softver se već započeo testirati u dva manja putnička zrakoplova.

NASA-ina aplikacija skraćuje avionske letove i štedi gorivo

Osim što se bavi razradom i izvedbom planova vezanih uz osvajanje svemira, NASA se još uvijek stigne baviti stvarima ovozemaljske prirode. Ovoga puta predstavljaju softversko rješenje pod nazivom TAP (Traffic Aware Planner), odnosno aplikaciju namijenjenu komercijalnim putničkim zrakoplovima, čija uloga je da smanji potrošnju goriva, štetne emisije, te da skraćuje vrijeme putovanja.

Nova aplikacija je namijenjena pilotima kako bi mogli donositi bolje takozvane TASAR odluke (traffic-aware decisions). Softver se putem pilotovog laptopa ili tableta spaja na avioniku zrakoplova, te prikuplja relevantne podatke kako bi mogao odrediti sigurne putanje leta, koje određuje praćenjem trenutne pozicije aviona u konjukciji s putanjom leta nakon čega traži alternativne rute koje će štedjeti vrijeme i novac. Ujedno se spaja i na ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) sustav koji skenira obližnji zračni promet, kako bi se osiguralo da na novim predloženim pravcima leta ne može doći do nikakvih kolizija i konfliktnih situacija.

Sustav je posebno učinkovit na zrakoplovima s internetskom konekcijom, jer može u realnom vremenu pristupati podacima o vremenskim uvjetima, te informacijama i prognozama o smjerovima vjetra, kako bi još više povećala učinkovitost leta.

TAP aplikacija se već testira na dva mala Piaggio P. 180 Avanti putnička zrakoplova (slika dolje), a NASA vjeruje da će njihov softver revolucionizirati civilno zrakoplovstvo, smanjiti kašnjenja, utjecaj na okoliš, kao i poboljšati komfor putnicima.

15-192_tasar_19

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam