Nalazite se
  • Zdravlje
  • Vantjelesna iskustva nastaju u mozgu
Članak
Objavljeno: 14.07.2011. 03:11

Studija 

Vantjelesna iskustva nastaju u mozgu

Iako su vantjelesna iskustva obično povezana s migrenom, epilepsijom i psihopatološkim stanjima, javljaju se i kod zdravih osoba.

Vantjelesna iskustva nastaju u mozgu

Znanstvena studija koju je proveo Dr. Jason Braithwaite iz Behavioural Brain Sciences centra Sveučilišta u Birminghamu, ukazuju da su specifični oblici halucinacija, poznati kao vantjelesna iskustva ili OBEs (out-of-body experiences), povezani s neuralnim nestabilnostima u temporalnom režnju mozga i pogreškama u načinu na koji tijelo osjeća samo sebe.

Posebno je zanimljivo da se to javlja i kod potpuno psihofizički zdravih osoba, odnosno u "ne kliničkoj" populaciji.

 moglo bi se reći da se svi procesi vezani uz vantjelesna iskustva odvijaju u mozgu 

Dr. Braithwaite je testirao skupinu osoba, uključujući i neke kod kojih su se već javljala vantjelesna iskustva, a ispitivanja su pokazala da su njihova vantjelesna
iskustva povezana s neuroelektričnim anomalijama temporalnog režnja mozga, s iskrivljenjem u obradi informacija baziranih na uzorku prema kojem tijelo doživljava samo sebe.

Osobe s vantjelesnim iskustvima pokazale su i manju sposobnost u zadatku koji je zahtijevao razumijevanje perspektive lika prikazanog na zaslonu računala.

Ovi rezultati pokazuju da se čak i kod zdravih ljudi mogu javljati halucinacije koje odražavaju anomalije u neuroelektričnim aktivnostima temporalnog režnja mozga, pa bismo mogli reći kako ovo predstavlja znanstveni dokaz da se svi procesi vezani uz vantjelesna iskustva odvijaju u mozgovima onih koji ih doživljavaju.

Čitava studija objavljena je u zadnjem broju znanstvenog časopisa Elsevier's Cortex.

Rezultati ovih ispitivanja mogli bi jako razočarati sve one koji vantjelesna iskustva doživljavaju kao natprirodne pojave.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->