Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Danski robot ubija koronavirus UV zrakama
Članak
Objavljeno: 20.03.2020. 14:24

UVD Robots 

VIDEO: Danski robot ubija koronavirus UV zrakama

Robotu je potrebno oko 20 minuta da jednu prostoriju očisti od 99,99 posto virusa i bakterija.

VIDEO: Danski robot ubija koronavirus UV zrakama

Danska tvrtka UVD Robots, koju je osnovao Blue Ocean Robotics, u posljednjih nekoliko mjeseci je utrostručila svoju proizvodnju, ponajviše zahvaljujući narudžbama iz Kine, ali i drugih zemalja svijeta koje se bore protiv pandemije koronavirusa.

Njihov autonomni robot UVD Robot može se samostalno kretati prostorijama u koje ga postavljate gdje UV zrakama uništava sve patogene, bakterije i viruse s učinkovitošću od 99,99posto, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada robota dovedete u neki prostor, prije početka dezinfekcije će vas glasom zamoliti da napustite sobu, zatvorite vrata i započnete dezinfekciju, obzirom da UV svjetlo koje emitira može biti opasno po ljude. Robota se šalje u neki prostor putem aplikacije i može si sam otvarati vrata soba i dizala. Nakon obavljenog posla šalje poruku o završetku dezinfekcije, a potom se vraća u prostor gdje je "garažiran".  

UVDR-Workflow-1

Danska tvrtka prodaje UV Robota u 40 država širom svijeta po cijeni od 67.000 dolara, odnosno 475.659 kn, a u veljači je započela isporuke u Wuhan i druge gradove širom Kine, koja je naručila 2000 primjeraka za svoje bolnice.

robot

Proizvođač navodi da koncentrirana svjetlost valne dužine od 254 nm, odnosno UV-C koju emitiraju roboti tijekom autonomne vožnje ima germicidni učinak koji uklanja gotovo sve viruse i bakterije iz zraka na površini sobe. Zahvaljujući izrazito velikoj učinkovitosti u dezinfekciji UVD robot je osvojio IERA nagradu za 2019. godinu, koju još nazivaju i oskarom robotske industrije.

Nije nam poznato je li naše ministarstvo zdravstva razmišljalo o tome da nabave barem jednog.

Više informacija potražite na ovoj poveznici: http://www.uvd-robots.com/

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->