Nalazite se
  • Zdravlje
  • Dron dostavio bubreg ženi iz Marylanda
Članak
Objavljeno: 07.05.2019. 13:28

Dostava organa 

Dron dostavio bubreg ženi iz Marylanda

Bolnica u Marylendu je prva u svijetu u kojoj je dostava organa provedena dronom.

Dron dostavio bubreg ženi iz Marylanda

Dostavni dronovi koji raznose paketiće Amazona već su potpuno normalna stvar, no mnogi u njima vide korisnu stvar za dostavu krvi, organa i lijekova. Prvu dostavu ljudskog organa na svijetu izveo je Medicinski centar za transplantacije Sveučilišta u Marylandu, koji je dostavi bubreg ženi koja je 8 godina čekala transplantaciju. Mada je dostava izvedena na udaljenosti od samo 5 kilometara, ovo je uštedjelo ponešto dragocjenog vremena koje je ključno za takve operacije.

Stoga tim koji je izveo dostavu kaže da je ovo veliki iskorak u nastojanju da se ubrza dovoz organa za transplantaciju, jer su liječnici često frustrirani kada organ koji bi mogao spasiti život nekom pacijentu ne stigne na vrijeme, a u procesu od vađenja organa iz tijela donora do presađivanja u pacijenta je svaka sekunda od krucijalne važnosti, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Kako bi izveli ovu dostavu, liječnici su surađivali s kolegama iz odjela za zrakoplovstvo i inženjerstvo na Sveučilištu u Marylendu koji su izradili specijalno prilagođenog drona za izvršenje ove delikatne zadaće. 

Dron je imao rezervne propelere i motore, dvostruki sustav baterija i padobran za spašavanje kako bi se izbjegla moguća nesreća, odnosno pad s visine od 120 metara, a let su nadzirala dva operatera na zemlji korištenjem bežične mreže, kako bi u svakom trenutku mogli preuzeti upravljanje u slučaju problema s autopilotom. Dron je sadržavao i razne senzore za mjerenje temperature, tlaka zraka i vibracija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->