Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.07.2011. 00:38

Tattoo 

iPhone očitava razine natrija i kisika u krvi

Modificirani iPhone može se koristiti za detektiranje razine natrija i kisika u krvi pomoću nanosenzora koji se injektira pod kožu.

iPhone očitava razine natrija i kisika u krvi

Korištenjem Tattoo nanosenzora, biciklisti od sada mogu pratiti razinu natrija u cilju spriječavanja dehidracije, dok anemični pacijenti mogu pratiti razinu kisika u svojoj krvi.
 
Heather Clark, profesorica i znanstvenica Odjela za farmaceutske znanosti na Sveučilištu Northeastern, predvodi tim koji radi na nečemu što se do nedavno smatralo nemogućim. Proizveli su posebne nanočestice koje se injektiraju pod
kožu, ne ostavljaju nikakav vidljivi trag na njoj, no postaju fluoroscentne kad se izlože targetiranoj molekuli, poput natrija ili glukoze.

Potom modificirani iPhone pomoću posebne aplikacije prati promjene u razini fluoroscencije, te preračunava dobiveni rezultat u razine prisutnosti natrija ili glukoze. Svoj rad su prošli tjedan prezentirali na konferenciji BioMethods Boston na Harvardskoj medicinskoj školi i izazvali veliku pozornost znanstvenih i medicinskih krugova.

Ove implantirane nanočestice su jednostavno nazvali Tattoo (tetovaža), a profesorica Clark navodi kako će se u budućnosti taj sustav moći primjenjivati za razna mjerenja tvari u organizmu, te biti od velike pomoći kroničnim bolesnicima poput dijabetičara, ali i sportašima, te osobama koje žive i rade u posebnim uvjetima.

 ideja o korištenju iPhonea kao uređaja za očitavanje rezultata djelo je jednog studenta profesorice Clark 

Tattoo se sastoji od 120-nanometarskih polimerskih kapljica koje sadrže fluoroscentni pigment, specijalizirane senzorske molekule koje su dizajnirane da se vežu za specifične molekule. Kad se nađu pod kožom, senzorske molekule privlače svoj tip molekula jer su negativno nabijene. Kad se targetirana molekula privuče, senzor ispušta ione u cilju očuvanja neutralnog naboja, a to promijeni fluoroscenciju Tattooa kada ga se osvijetli.

Čim je veća koncentracija targetiranih molekula u pacijentovom tijelu, to se više molekula veže sa senzorima i stvara veće promjene u fluoroscenciji.
 
Prvi uređaj za očitavanje rezultata predstavljao je veliku nezgrapnu kutiju, no jedan od profesoričinih studenata, Matt Dubach, unaprijedio ga je modificiranjem posebnog kućišta koje omogućuje svakom iPhoneu iščitavanje rezultata.
Znanstvenici se nadaju kako će ovom metodom uskoro moći mjeriti i plinove poput dušika i kisika u krvi, a Clark predviđa sjajnu budućnost za Tattoo i ovakvu metodu dijagnostike.

Nekako imamo osjećaj da će se u bliskoj budućnosti Tattoo injektirati pod kožu djeci odmah nakon rođenja, kako bi se poslije čitav život mogle pratiti razine raznih tvari u organizmu, bez potrebe za invazivnim uzimanjem uzoraka krvi i tkiva.

Jučer u SF-u, danas u laboratoriju, sutra pod vašom kožom. I naravno, ništa bez Applea.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->