Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.04.2020. 11:04

University of Tokyo 

Vrijeme na vrhu tornja prolazi brže nego na tlu

Znanstvenici su na japanskom tornju proveli neobični eksperiment pomoću sata s optičkom rešetkom.

Vrijeme na vrhu tornja prolazi brže nego na tlu

Profesor kvantne elektronike na Sveučilištu u Tokiju Hidetoshi Katori, objavio je kako je njegov tim prvi puta u svijetu uspio razviti prijenosni sat s optičkom rešetkom s točnošću od 18 znamenki (što je ekvivalentno pomaku od 1 sekunde u 10 milijardi godina).

Koristeći dva prijenosna sata s optičkim rešetkama instaliranim u prizemlju i promatračnici najvišeg samostojećeg radiotelevizijskog tornja (450 m) na svijetu Tokyo Skytree, znanstvenici su s velikom preciznosti promatrali crveni pomak gravitacije i potvrdili opću teoriju relativnosti, čime su dokazali da vrijeme na vrhu tornja prolazi brže u odnosu na tlo, odnosno 4,3 nanosekunde brže tijekom jednog dana.    

Katori i sat

Time su dokazali da vrijeme na većim visinama prolazi brže zbog slabije gravitacije, što je bila jedna od hipoteza u Einsteinovoj općoj teoriji gravitacije. 

Katori kaže kako su postojeći atomski satovi koji su u stanju vršiti takva mjerenja smješteni u čitavim laboratorijima, dok su on i članovi njegovog tima uspjeli proizvesti jedinicu veličine velikog hladnjaka koju su mogli donijeti na vrh Skytree tornja. 

Toky Skytree mjerenje

 

Također navodi da su ovi rezultati mjerenja vremena za njega manje zanimljivi od moguće primjene prijenosnih optičkih rešetkastih satova za predviđanje prirodnih katastrofa.

On vjeruje da bi se ovaj super osjetljivi atomski sat mogao koristiti za mjerenje potresa iz vulkanskih aktivnosti korištenjem sličnih mjerenja elektromagnetskog zračenja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam