Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.04.2021. 12:57

Snakebot 

VIDEO: Zmijoliki robot pliva pod vodom

Znanstvenici vjeruju da će robot biti idealan za inspekcije brodova i podmornica.

VIDEO: Zmijoliki robot pliva pod vodom

Sveučilište Carnegie Mellon University (CMU) predstavilo je najnoviju nadogradnju svojeg Snakebota, zmijolikog robota, pruživši mu sposobnost plivanja i ronjenja ispod vode.

Robot službenog imena HUMRS (Hardened Underwater Modular Robot Snake) sastavljen je od vodootpornih modula, odnosno članaka opremljenih turbinama i potiskivačima koji mu omogućuju kretanje pod vodom, a na sebi nosi sustav za komunikaciju, upravljanje i kamere koje mu omogućuju podvodno snimanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Razvoj Snakebota je financirao ARM institut koji ne treba miješati s ARM arhitekturom procesora, jer se radi o organizaciji koja radi za američku ratnu mornaricu i ima ulogu inspekcije vojnih brodova i podmornica kada se nalaze na otvorenom moru.

Iz tog razloga znanstvenici CMU su razvili Snakebota upravo s tom idejom da se koristi pod vodom za kontrolu integriteta plovila, kako bi se lakše otkrila potencijalna oštećenja koja bi mogla dovesti do fatalnih ishoda, posebice u ratnim uvjetima.

snake-robot-900x600-02-min

"Ukoliko možete dobiti informaciju prije nego što se brod vrati u luku ili suhi dok, to vam može uštedjeti mjesece koje biste utrošili za inspekcije i održavanje", navodi Matt Fischer, znanstvenik koji je radio na ovom projektu koji dodaje da to ujedno štedi i novac.

Pored toga, ovakav robot može ploviti i unutar cijevi u kojima se druga podvodna plovila ne mogu kretati, pa osim vojne primjene svoju budućnost ima i u inspekciji cijevi, tankova i naftnih platformi.Vezani sadržaji
Ključne riječi CMU robot Snakebot HUMRS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->